Watersnoodmuseum
Vanwege Coronamaatregelen gesloten
We beginnen het nieuwe jaar met gesloten museumdeuren, maar openen weer ons digitale museum voor u. Op deze homepage worden dagelijks nieuwe berichten geplaatst: feiten en weetjes, objectverhalen, persoonlijke verhalen en meer. U kunt ook onze Facebookpagina volgen om de nieuwe berichten van het digitale museum te volgen.
Heb je nog tickets en geen bericht ontvangen? Mail dan naar: info@watersnoodmuseum.nl
We bieden de mogelijkheid om de tickets door te zetten naar volgend jaar of te annuleren.
We gaan terug in de tijd, naar de 12e eeuw. Er is in deze periode een grote bevolkingsgroei te zien in Europa. Daarom gaan mensen de nattere, lagere gelegen gebieden aan de kust koloniseren. Om het zeewater buiten de deur te houden, gaan de kustbewoners dijken bouwen. Om de bouw en onderhoud van dijken te coördineren worden waterschappen opgericht.
Ontdek meer over het ontstaan van de waterschappen via dit filmpje van Schooltv: interessant voor jong en oud!
Oude-Tonge werd zwaar getroffen in 1953. Ineke Jochems was 15 jaar toen ze de ramp meemaakte in dit dorp. Net als velen moest ze vluchten naar zolder toen het water kwam. In dit filmpje vertelt ze haar persoonlijke verhaal:
Vorige maand maakten we bekend dat meneer de Kruijff uit Ede de gelukkige winnaar was van het schilderij ‘Zeelandbrug’. We kregen deze foto van hem, waarop hij laat zien dat het schilderij inmiddels aan zijn muur hangt!
Wil jij ook een kunstwerk winnen? Doe mee met de nieuwe winactie en wie weet hangt het schilderij ‘Beproefd maar niet gebroken’ binnenkort bij jou aan de muur! Klik hier voor meer info!
Onze nieuwste blog over het klimaat staat klaar om gelezen te worden! Februari 2021 – Klimaatdoelen 2030 nu al in gevaar
Foto: Inge de Groot
Vele militairen zetten zich in tijdens de ramp van 1953. Het nieuwe fragment uit onze audiotour vertelt over de inzet van militairen, met name op het gebied van communicatie. Luister hier naar het fragment.
Annemiek Hoogeveen is werkzaam bij basisschool de Morgenster. Deze basisschool kreeg te maken met wateroverlast en moesten aan de slag met onder andere waterstofzuigers.
Nieuw in onze webshop! Ga thuis aan de slag met heerlijke recepten in deze Zeeuwse bakvorm.
In deze tijd hebben we uw steun hard nodig. Zodat we, nadat we onze deuren weer mogen openen, weer vooruit kunnen kijken met ons indrukwekkende museum. Met al onze bijzondere museumstukken en persoonlijke verhalen. Al vanaf een klein bedrag kunt u het Watersnoodmuseum helpen om deze moeilijke tijd door te komen.
Klik hier voor eerdere berichten
Het Watersnoodmuseum wil graag blijven vernieuwen om steeds weer nieuwe generaties kennis te laten maken met verhalen over de kracht van het water. Zo houden we de herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend en schenken we aandacht aan de eeuwige strijd tegen het water. Juist nu de deuren van het Watersnoodmuseum wekenlang gesloten zijn, hebben we jouw steun hard nodig. Wist je dat je ook met een eenmalige bijdrage het museum kunt steunen?

Tijdelijk: kunstwerken te koop!
Creatieve vrijwilligers van het Watersnoodmuseum zetten zich vanuit huis in om geld op te halen tijdens de sluiting van het museum (vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus). Vrijwilligers maken zelf kunstwerken, waarna deze hier te koop worden aangeboden. De volledige opbrengst komt ten goede aan het Watersnoodmuseum.
De collectie kunstwerken is zeer uiteenlopend. Alle werken zijn gerelateerd aan een onderwerp dat te maken heeft met het museum.
Klik hier voor de kunstwerken.
Verhalen over Water
De Verhalen over Water, dat is waar dit museum over gaat.Verhalen over de Watersnood van '53, over de wederopbouw, over de Deltawerken en verhalen over waterveiligheid. Steeds verteld door de mensen die het hebben meegemaakt.
97.000 Bezoekers in 2019, gemiddeld beoordeeld met een 8,8!
Watersnoodramp
Nederland heeft de afgelopen tweeduizend jaar vaak met overstromingen te maken gehad. Het woord ‘Nederland’ zegt het al. ‘Neder’ betekent ‘laag’. Als er een storm opsteekt en het zeewater wordt opgezweept, dan kan de kust van het laagland overstromen.
Deltawerken
Het is één van de meest revolutionaire waterbouwkundige projecten ter wereld: Het Deltaplan. Bij de uitvoering van de Deltawerken (1953-1997) zijn tal van innovatieve nieuwe technieken en materialen gebruikt.