Watersnoodmuseum

Vanwege Coronamaatregelen gesloten

We beginnen het nieuwe jaar met gesloten museumdeuren, maar openen weer ons digitale museum voor u. Op deze homepage worden dagelijks nieuwe berichten geplaatst: feiten en weetjes, objectverhalen, persoonlijke verhalen en meer. U kunt ook onze Facebookpagina volgen om de nieuwe berichten van het digitale museum te volgen.


Heb je nog tickets en geen bericht ontvangen? Mail dan naar: info@watersnoodmuseum.nl
We bieden de mogelijkheid om de tickets door te zetten naar volgend jaar of te annuleren.

Heb jij wel eens gecheckt hoe ver jouw huis onder water zou staan bij een overstroming? Wij zijn erg benieuwd naar jullie uitkomsten. Laat jij het ons weten? Mail ons! Vul je postcode in op:

Overstroom ik?

Leny van Westen maakte de watersnoodramp mee in Zierikzee. De trouwerij van Leny en Jan van Westen was al voor de ramp gepland. Ze lieten het toch maar doorgaan. Leny ging dat jaar vaak kijken bij het werk van haar man: het sluiten van de dijkgaten op Schouwen-Duiveland.

Foto van Cynthia Boll

“Bodemdaling is voor veel kuststeden een groter probleem dan zeespiegelstijging”, volgens Gilles Erkens (aardwetenschapper bij de Universiteit Utrecht en onderzoeksinstituut Deltares). Lees hier meer over zinkende steden en gebieden.

Een militaire hulpverlener heeft dit klompje tijdens zijn werkzaamheden gevonden en in 2003 aan het Watersnoodmuseum geschonken.

In deze tijd met corona zijn we met z’n allen meer bordspellen gaan spelen. Maar heb jij het Natte Voeten spel weleens gespeeld? Bestel ‘m in onze webshop voor slechts €4,95:

Webshop

Janny Lock was 3 jaar en negen maanden oud tijdens de ramp. De ramp heeft zo’n impact gehad, waardoor ze zelf nog dingen kan herinneren van die tijd. Ze vertelt in dit filmpje over de houten geschenkwoning waarin ze later heeft gewoond.

Zandkreekdam, foto: Rijkswaterstaat - Joop van Houdt

In 1953 zijn er caissons gebruikt om de dijkgaten te dichten. Maar wist je ook dat caissons een belangrijke rol speelden bij de bouw van de Deltawerken? Neem bijvoorbeeld de Zandkreekdam. Een 830 meter lange dam die Zuid-Beveland met Noord-Beveland verbindt en de Oosterschelde van het Veerse Meer scheidt.
Voor de bouw van de Zandkreekdam zijn ‘eenheidscaissons’ gebruikt. Om wegzakken van de zware caissons te voorkomen werd op de zeebodem een ‘drempel’ gemaakt van een dikke laag zand en stortsteen. Om te voorkomen dat er water door die drempel heen kon stromen werden de ruimtes tussen de stenen opgevuld met zand en grind.
Na het afzinken werden de caissons met een laag zand aan het oog onttrokken. Vervolgens werden een brug en een sluis gebouwd.

Tanny de Rooij maakte de dijkverschuiving bij Wilnis in 2003 van dichtbij mee.

In deze tijd hebben we uw steun hard nodig. Zodat we, nadat we onze deuren weer mogen openen, weer vooruit kunnen kijken met ons indrukwekkende museum. Met al onze bijzondere museumstukken en persoonlijke verhalen. Al vanaf een klein bedrag kunt u het Watersnoodmuseum helpen om deze moeilijke tijd door te komen.

Mina Verton-Kooijman zal de ramp nooit vergeten.

Kinderen van 8-12 jaar kunnen Mina’s verhaal ontdekken in het Jeugdwatersnoodmuseum. Klik hier voor meer info.

We zullen er met z’n allen voorlopig nog mee moeten lopen: een mondkapje. Een duurzame én mooie optie zijn de mondkapjes in onze webshop, waarbij je ook het Watersnoodmuseum steunt! Kies er een uit voor slechts €6,85 (inclusief verzending)

Webshop

Klik hier voor eerdere berichten

Vijfde caisson – brasserie is vanwege Coronamaatregelen gesloten.

Het Watersnoodmuseum wil graag blijven vernieuwen om steeds weer nieuwe generaties kennis te laten maken met verhalen over de kracht van het water. Zo houden we de herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend en schenken we aandacht aan de eeuwige strijd tegen het water. Juist nu de deuren van het Watersnoodmuseum wekenlang gesloten zijn, hebben we jouw steun hard nodig. Wist je dat je ook met een eenmalige bijdrage het museum kunt steunen?

Tijdelijk: kunstwerken te koop!
Creatieve vrijwilligers van het Watersnoodmuseum zetten zich vanuit huis in om geld op te halen tijdens de sluiting van het museum (vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus). Vrijwilligers maken zelf kunstwerken, waarna deze hier te koop worden aangeboden. De volledige opbrengst komt ten goede aan het Watersnoodmuseum.
De collectie kunstwerken is zeer uiteenlopend. Alle werken zijn gerelateerd aan een onderwerp dat te maken heeft met het museum.
Klik hier voor de kunstwerken.

Verhalen over Water


De Verhalen over Water, dat is waar dit museum over gaat.Verhalen over de Watersnood van '53, over de wederopbouw, over de Deltawerken en verhalen over waterveiligheid. Steeds verteld door de mensen die het hebben meegemaakt.

Ontdek alle verhalen

97.000 Bezoekers in 2019, gemiddeld beoordeeld met een 8,8!

Watersnoodramp


Nederland heeft de afgelopen tweeduizend jaar vaak met overstromingen te maken gehad. Het woord ‘Nederland’ zegt het al. ‘Neder’ betekent ‘laag’. Als er een storm opsteekt en het zeewater wordt opgezweept, dan kan de kust van het laagland overstromen.

Naar de kennisbank

Deltawerken


Het is één van de meest revolutionaire waterbouwkundige projecten ter wereld: Het Deltaplan. Bij de uitvoering van de Deltawerken (1953-1997) zijn tal van innovatieve nieuwe technieken en materialen gebruikt.

Naar de kennisbank

Van 15 maart tot 1 juni was het museum door Coronamaatregelen ook al gesloten. Tijdens die periode volgde er elke dag een bericht over iets bijzonders in het museum. Zo groeide het digitale museum uit tot een leerzame verzameling van berichten, filmpjes en foto's van bijzondere voorwerpen in het museum. Het digitale museum kan nog steeds bezocht worden.

Bezoek het Digitale Museum