Watersnoodmuseum
Het Watersnoodmuseum is momenteel gesloten Op zaterdag zijn we weer geopend vanaf 10:00 uur Museumbrasserie Het Vijfde Caisson is momenteel gesloten Op zaterdag zijn we weer geopend vanaf 09:30 uur
Klik hier voor alle openingstijden

Herdenkingsjaar 2023
Het jaar 2023 staat in het teken van de 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp van 1953. Het thema van dit herdenkingsjaar is: 70 jaar terug- en 70 jaar vooruitkijken. In een divers programma raken we door het jaar aan verschillende thema’s. De Watersnoodramp van 1953, water, klimaat en de zeespiegelstijging lopen als een rode draad door het programma.
Kijk live mee

Evenement details
Download hier het hele programma Zaterdag 4 februari 2023 opent het Watersnoodmuseum van 10.00 uur tot 17.00 uur gratis haar deuren voor bezoekers. Tijdens deze Open Dag is
Evenement details
Download hier het hele programma
Zaterdag 4 februari 2023 opent het Watersnoodmuseum van 10.00 uur tot 17.00 uur gratis haar deuren voor bezoekers. Tijdens deze Open Dag is er in zowel het museum, in het naastgelegen Vijfde Caisson en in twee grote tenten een uitgebreid activiteitenprogramma. Van lezingen en workshops tot live muziek en toneelvoorstellingen. Diverse partners van het museum verzorgen een stand en/of presentaties. Voor kinderen tussen 7 tot 12 jaar is er een apart programma.
ACTIVITEITEN
Caisson 1 t/m 4 Watersnoodmuseum
Toneelvoorstellingen
Geschreven door: Nelleke Tamerus
Gespeeld door: Tess van Dam, Yolanda Smits, Wilco de Valk, Mels Hoogenboom
Tijd: 10.00-17.00 uur (met af en toe een pauze voor de acteurs)
Na de ramp werden houten woningen geschonken door landen als Zweden, Noorwegen, Denemarken. In het museum staat zo’n geschenkwoning opgebouwd. Acteurs brengen deze woning tot leven. Coba en haar 12-jarige dochter Janny zijn thuis op de open dag. Loop gerust naar binnen. Zij vertellen u over hun leven in de nieuwe woning. Heimwee naar wat was en blijdschap over deze nieuwe start.
Ook zijn er acteurs te vinden bij de grote machines in caisson 3. Snel na de ramp werd begonnen met herstelwerkzaamheden. De gaten in de dijken moesten worden gedicht. Het was vechten tegen het water. Er was geen draaiboek, geen autoriteit die overzicht had. Met doorzettingsvermogen en veel goede wil werden de handen uit de mouwen gestoken. Maar door miscommunicatie en beslissingen uit eigenbelang ging niet alles van een leien dakje. Luister maar naar Jaap en Bram, zij rusten juist even uit van hun gezwoeg tegen het water.
Live muziek
Door: saxofoon kwartet
Tijd: 10.30-11.00 uur & 11.30-12.00 uur
Diverse activiteiten
Tijd: 10.00-17.00 uur (doorlopend)
- Radiozendamateurs
- Interactieve waterbakken van NIOZ & Watersnoodmuseum
- Waterschap: Korte workshops Water Werkers # junior
- Nationaal Park Oosterschelde
- Reddingsbrigade: verschillende activiteiten & elk heel uur van 11.00-16.00 uur: Communicatie speurtocht voor kinderen in caisson 1
- Registratie van het Watersnoodmuseum: mogelijkheid om objecten en verhalen over de Watersnoodramp te schenken
- Kleurwedstrijd
- Wedstrijd ‘Caisson hengelen’
- Vrienden van het Watersnoodmuseum
- (Kinder)boeken signeren: Teuntje den Haan ‘Een muur van water’ en Marthe Jongbloed ‘Gevaarlijk water’
- Spelsessies ‘Ruimte voor de rivier’
Grote tent (links)
Optreden Bruinisser Visserskoor
Tijd: 11.00-11.30 uur & 12.00-12.30 uur
Slotconcert Forces of the Sea
Door: Projectorkest Schouwen-Duiveland
Tijd: 15.30-17.00 uur
Forces of the Sea is een muziektheaterproductie rondom het thema ‘Klimaatverandering’. Het publiek wordt meegenomen op een klimaatreis door verleden, heden en toekomst. Hoe weer en klimaat precies met elkaar verweven zijn, zal worden toegelicht door RTL-weervrouw Marjon de Hond. Samen met acteur Mels Hoogenboom gaat zij voorop in de reis langs die plaatsen waar de klimaatinvloeden het meest zichtbaar zijn. De muziek van deze voorstelling wordt verzorgd door Harmonievereniging Nut & Uitspanning uit Zonnemaire. Het projectorkest bestaat uit leden van N&U en andere muzikanten afkomstig uit Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant. Zangeres Eline van der Wilt zal samen met het orkest o.a. het prachtige ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ vertolken. De algehele leiding is in handen van dirigent Arjan Muller.
Kleine tent (rechts)
Diverse activiteiten
Tijd: 10.00-17.00 uur (doorlopend)
- Workshop bolus maken
- Ophaalpunt boek ‘Drieënvijftig opgediepte verhalen over de ramp van ‘53’. Deze uitgave van Wereldregio en Watersnoodmuseum is gratis voor alle 70-jarigen wonend op Schouwen-Duiveland op vertoon van legitimatie.
- Bakproducten
- Ontmoet de kaasboer Teun Biemond. Luister naar zijn persoonlijke verhaal achter het museumstuk het koffertje van Teun.
- Verkoop van vers gemaakte soepen door Het Vijfde Caisson
KINDERPROGRAMMA
Waterzaal Het Vijfde Caisson
Kinderprogramma
Tijd: 11.00-16.00 uur
Doorlopend vinden er verschillende kinderactiviteiten plaats. Zo is er een verhalen verteller, kunnen kinderen mee doen met een quiz en is er een activiteit ‘koffer vol verhalen’. Het programma is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.
LEZINGEN
Groepszaal caisson 1
Opening tentoonstelling: Herdenking in Delfts blauw
Tijd: 10.00-10.15 uur
Ik ben van 1953: Verhalen en objecten uit afleveringen Omroep zeeland
Door: Marc van Velzen en Mirjam van Wouw
Tijd: 10.30-11.00 uur
Het Watersnoodmuseum ging samen met Omroep Zeeland op reis door het rampgebied, zoekend naar voorwerpen die aan de Watersnoodramp van 1953 herinneren. Veel ooggetuigen en nabestaanden deelden hun verhaal bij de ‘Ik ben van 1953’-bus. Bijzondere voorwerpen met een verhaal over de ramp zijn terug te zien in de tentoonstelling ‘Ik ben van 1953’, die vanaf februari 2023 te zien is.
Dorp, stad en Land en hun onderzoek naar de geschenkwoningen
Door: mevr. ir. Aimée de Back
Tijd: 11.15-11.45 uur
Boekpresentatie ‘Een muur van water’
Door: Teuntje de Haan
Tijd: 12.00-12.30 uur
Zelfs na 70 jaar geeft de ramp nog geheimen prijs. Teuntje de Haan vertelt over de Watersnoodramp en over de ontdekking die ze deed na de verschijning van haar boek Een muur van water. Bij de signeersessie geeft ze een uniek geschenk.
Lezing NIOZ: Lessen uit ons verleden voor de waterveiligheid van de toekomst
Door: Tjeerd Bouma
Tijd: 12.45-13.15 uur
We staan in Nederland voor een grote uitdaging: hoe blijven we veilig als zeespiegelstijging gaat versnellen? Zijn we nu op de goede weg, of zijn er slimmere manieren om in de toekomst veilig te blijven? En zijn er uit ons verleden lessen te leren voor de toekomst? We kijken terug op de ontstaansgeschiedenis van Zeeland, en rampen zoals de Kerststorm van 1717 en de Watersnoodramp van 1953, om te praten over de veiligheid van onze toekomst.
Project markeren stroomgaten 1953
Door: Koos Hage
Tijd: 13.30-14.00 uur
In de ‘Atlas van de Watersnood 1953’ worden alle stroomgaten – de gaten in de zeedijken die zo diep uitgesleten waren dat het water er dag en nacht in en uitstroomde – in beeld gebracht. Deze bressen waren het moeilijkst te dichten. Op Schouwen-Duiveland werd het gat bij Ouwerkerk als laatste in het hele rampgebied gesloten. Hier in het Watersnoodmuseum zijn we op de plaatst waar dit stroomgat SD14 op 6 november 1953, om een paar minuten voor middernacht met de caissons waarin we nu zitten, gesloten. Om voorstelbaar te maken waar al die diepste gaten zaten, 96 in totaal van Sluis tot op Texel en van Goeree-Overflakkee tot Nieuwendijk, worden ze bovenop de dijken gemarkeerd. In de presentatie wordt het project toegelicht.
Lezing KNMI: Klimaatverandering en stormvloeden
Door: Andreas Sterl
Tijd: 14.15-14.45 uur
Door de uitstoot van broeikasgassen veranderd het klimaat. Het wordt warmer, hevige regenval wordt sterker, en het ijs verdwijnt. Wat merken we er nu al van, en wat staat ons in Nederland nog te wachten? Zullen stormen, en als gevolg ervan stormvloeden, sterker worden? Of valt het wel mee?
Deze lezing geeft achtergrondinformatie over klimaatverandering en wat die voor Nederland betekent.
Lezing: De voorspeller van de ramp?
Door: Jaap Schoof
Tijd: 15.00-15.30 uur
Tijdens deze lezing wordt het verhaal van Waterstaatkundige Johan van Veen (1893-1959) verteld. Hij heeft voor en na de ramp veel betekend voor de waterveiligheid van de Zuidwestelijke Delta en wordt ook wel gezien als de ‘vader van het Deltaplan’.
Boekpresentatie ‘Een muur van water’
Door: Teuntje de Haan
Tijd: 15.45-16.15 uur
Zelfs na 70 jaar geeft de ramp nog geheimen prijs. Teuntje de Haan vertelt over de Watersnoodramp en over de ontdekking die ze deed na de verschijning van haar boek Een muur van water. Bij de signeersessie geeft ze een uniek geschenk.
Auditorium Het Vijfde Caisson
Boekpresentatie van Gevaarlijk water
Door: Marte Jongbloed
Tijd: 13.00-13.30 uur
Ontmoet de makers en de hoofdpersonen van ‘de vermisten van ’53’
Tijd: 14.00-15.00 uur
‘De vermisten van ’53’is een nieuwe podcastserie van de PZC en het AD. Tijdens deze bijeenkomst komen de makers en de hoofdpersonen van de podcast ‘De vermisten van ’53’ bij elkaar. In deze unieke setting vragen verslaggevers alles wat je nog wilde weten nadat je de podcast hebt beluisterd.
Lezing: DNA-verwantschapsonderzoek Watersnoodramp
Door: Hans Geldof (Forensisch onderzoeker – Politie) en Carla van Dongen (DNA-specialist – verwantschapsonderzoek- NFI)
Tijd: 15.00 -15.30 uur
De presentatie gaat over het DNA-onderzoek, dat uitgevoerd wordt met de bedoeling om de graven met een onbekend slachtoffer van de watersnoodramp, waarvan ‘men ‘ nog steeds niet weet, wie dit slachtoffer is, een naam hierbij te zoeken. Om de naam / identiteit te kunnen achterhalen, is er DNA nodig – zo mogelijk – van de eerste en/of de tweede generatie familieleden van de nog vermiste persoon van de ramp. De kans op het bij elkaar passen van een naam van de vermiste persoon en de verkregen DNA is bij deze groep het grootst.
Boekpresentatie van Gevaarlijk water
Door: Marte Jongbloed
Tijd: 16.00-16.30 uur
Toon meer
Tijd
(Zaterdag) 10:00 - 17:00

Evenement details
Forces of the Sea is een muziektheaterproductie rondom het thema ‘Klimaatverandering’. In een ruim anderhalf uur durende voorstelling wordt het publiek meegenomen op een klimaatreis door verleden, heden en toekomst. Dat weer
Evenement details
Forces of the Sea is een muziektheaterproductie rondom het thema ‘Klimaatverandering’.
In een ruim anderhalf uur durende voorstelling wordt het publiek meegenomen op een klimaatreis door verleden, heden en toekomst.
Dat weer en klimaat onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is afgelopen jaren wel duidelijk geworden met extreme droogte, zware regenval, bosbranden en overstromingen. Hoe weer en klimaat precìes met elkaar verweven zijn, zal worden toegelicht door niemand minder dan RTL-weervrouw Marjon de Hond. Samen met acteur Mels Hoogenboom gaat zij voorop in de reis langs die plaatsen waar de klimaatinvloeden het meest zichtbaar zijn.
De muziek van deze voorstelling wordt verzorgd door Harmonievereniging Nut & Uitspanning uit Zonnemaire. Speciaal voor deze gelegenheid is een projectorkest samengesteld dat, naast de leden van N&U, bestaat uit muzikanten afkomstig uit Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant. Zangeres Eline van der Wilt zal samen met het orkest o.a. het prachtige ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ vertolken.
De muziek zal ondersteund worden door het vertonen van indrukwekkende en indringende beelden.
De algehele leiding is in handen van dirigent Arjan Muller.
Forces of the Sea is een muziekstuk voor harmonieorkest dat in 2017 in opdracht van Nut & Uitspanning werd geschreven door de Nederlandse componist Leon Vliex. In februari 2018 ging deze compositie in wereldpremière in het Watersnoodmuseum door N&U (zie clip verderop/Learn more). Uiteraard zal deze compositie in de editie van 2023 niet ontbreken.
Forces of the Sea vindt plaats tijdens de Open Dag van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, op zaterdag 4 februari 2023.
Aanvang 15.30 uur; de toegang is gratis.
Toon meer
Tijd
(Zaterdag) 15:30 - 17:00
04feb20:0022:30The Flood Requiem 1953Atrium gemeentehuis Tholen 20:00 - 22:30

Evenement details
Naar aanleiding van de 70-jarige nationale herdenking van de Watersnoodramp in 2023 werken het Zeeuws Concertkoor uit Vlissingen en Vocaal Ensemble Cantare uit Goes samen om dit keer het monumentale
Evenement details
Naar aanleiding van de 70-jarige nationale herdenking van de Watersnoodramp in 2023 werken het Zeeuws Concertkoor uit Vlissingen en Vocaal Ensemble Cantare uit Goes samen om dit keer het monumentale werk, The Flood – Requiem 1953 van Douwe Eisenga (1961) uit te voeren. Dat gebeurt op verschillende locaties in het door de watersnood van 1953 getroffen gebied in Zeeland en Zuid-Holland.
De nieuwe orkestbewerking van The Flood Requiem 1953 van componist Douwe Eisenga is een concertreeks gericht op een heel breed publiek, laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen, zodat zowel jong als oud kennis kan maken, herdenken en genieten van een heel bijzonder muzikaal evenement. De concertreeks staat niet alleen in het teken van de herinnering en herdenking, maar is ook gericht op de dag van vandaag en de toekomst, met steeds meer aandacht voor de gevolgen van klimaatveranderingen en de daarmee dreigende zeespiegelstijging.
The Flood Requiem 1953 wordt uitgevoerd door Vocaal Ensemble Cantare en het Zeeuws Concertkoor op vijf locaties in Zeeland.
Zaterdag 4 februari 2023: 20.00u. Atrium gemeentehuis Tholen.
Meer informatie en kaartverkoop via: www.thefloodrequiem1953.nl
Toon meer
Tijd
(Zaterdag) 20:00 - 22:30
Locatie
Atrium gemeentehuis Tholen
Hof van Tholen 2, 4691 DZ Tholen
05feb14:3017:00The Flood Requiem 1953In De Nieuwe Kerk te Zierikzee14:30 - 17:00

Evenement details
Naar aanleiding van de 70-jarige nationale herdenking van de Watersnoodramp in 2023 werken het Zeeuws Concertkoor uit Vlissingen en Vocaal Ensemble Cantare uit Goes samen om dit keer het monumentale
Evenement details
Naar aanleiding van de 70-jarige nationale herdenking van de Watersnoodramp in 2023 werken het Zeeuws Concertkoor uit Vlissingen en Vocaal Ensemble Cantare uit Goes samen om dit keer het monumentale werk, The Flood – Requiem 1953 van Douwe Eisenga (1961) uit te voeren. Dat gebeurt op verschillende locaties in het door de watersnood van 1953 getroffen gebied in Zeeland en Zuid-Holland.
De nieuwe orkestbewerking van The Flood Requiem 1953 van componist Douwe Eisenga is een concertreeks gericht op een heel breed publiek, laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen, zodat zowel jong als oud kennis kan maken, herdenken en genieten van een heel bijzonder muzikaal evenement. De concertreeks staat niet alleen in het teken van de herinnering en herdenking, maar is ook gericht op de dag van vandaag en de toekomst, met steeds meer aandacht voor de gevolgen van klimaatveranderingen en de daarmee dreigende zeespiegelstijging.
The Flood Requiem 1953 wordt uitgevoerd door Vocaal Ensemble Cantare en het Zeeuws Concertkoor op vijf locaties in Zeeland.
Zondag 5 februari 2023: 14.30u. (matinee) De Nieuwe Kerk, Zierikzee
Meer informatie en kaartverkoop via: www.thefloodrequiem1953.nl
Toon meer
Tijd
(Zondag) 14:30 - 17:00

Evenement details
In de ontvangstruimte van het Watersnoodmuseum, Caisson 1, worden op zondag 12 februari verhalen verteld en liederen gezongen die betrekking hebben op de Watersnoodramp van 1 februari 1953. Jopie en Jan
Evenement details
In de ontvangstruimte van het Watersnoodmuseum, Caisson 1, worden op zondag 12 februari verhalen verteld en liederen gezongen die betrekking hebben op de Watersnoodramp van 1 februari 1953.
Jopie en Jan Minnaard vertellen verhalen en herinneringen aan de ramp in het Zeeuws. Jopie maakte als twaalfjarige de ramp mee in Ellewoutsdijk. Zij schreef hierover drie indrukwekkende verhalen. Jan haalt herinneringen op aan die tijd en bekijkt de toekomstige ontwikkelingen van Zeeland.
Anja Kopmels maakte de watersnood niet mee, maar schreef een aantal liedjes ook in het dialect over hetzelfde thema. Zij brengt die ten gehore, waarbij zij zichzelf begeleidt op gitaar.
De voorstelling begint om 14.30 uur. De toegang tot deze voorstelling is gratis.
Toon meer
Tijd
(Zondag) 14:30 - 16:00
16feb16:0017:30De Week van.... Ria GelukAuditorium Het Vijfde Caisson16:00 - 17:30

Evenement details
In een speciaal Kabinet worden er gedurende het herdenkingsjaar bijzondere gasten uitgenodigd die door middel van objecten verbeelden wat hun het meest raakt in het Watersnoodmuseum. Tijdens een speciaal programma
Evenement details
In een speciaal Kabinet worden er gedurende het herdenkingsjaar bijzondere gasten uitgenodigd die door middel van objecten verbeelden wat hun het meest raakt in het Watersnoodmuseum. Tijdens een speciaal programma licht de gast de gekozen objecten toe aan het publiek. Vervolgens zal er een tafelgesprek worden gevoerd met de gast en een aangedragen tafelgast over het onderwerp van de gekozen objecten. De eerste editie zal het kabinet worden ingericht door Ria Geluk, medeoprichter van het Watersnoodmuseum.
Tijd
(Donderdag) 16:00 - 17:30
Locatie
Auditorium Het Vijfde Caisson, Ouwerkerk

Evenement details
In 1953 werd Nederland getroffen door een vreselijke watersnoodramp. Kinderboekenauteur Willemijn de Weerd ging in gesprek met mensen die dit als kind meemaakten en schreef over hen het boek ‘Alleen
Evenement details
In 1953 werd Nederland getroffen door een vreselijke watersnoodramp. Kinderboekenauteur Willemijn de Weerd ging in gesprek met mensen die dit als kind meemaakten en schreef over hen het boek ‘Alleen maar zee’. Tijdens de vertelvoorstelling laat ze verhalen die haar verteld werden dichtbij komen en ze leest voor uit eigen werk.
Ze geeft twee voorstellingen: om 13.30 en 15.30 uur. Locatie: Ontvangstruimte Caisson1, Watersnoodmuseum.
Tijd
(Woensdag) 13:30 - 15:30
Online tickets bestellen
We verwelkomen u graag in het Watersnoodmuseum. Vooraf reserveren is gewenst.
Via ons online ticketsysteem kunt u op een door u gekozen dag een tijdsblok kiezen om het museum te bezoeken. Ook met de Museumkaart, VIP-kaart Vriendenloterij, Vriendenpas en Rotterdampas is reserveren wenselijk.
Nieuws
Open Dag Watersnoodmuseum
Zaterdag 4 februari 2023 opent het Watersnoodmuseum van 10.00 uur tot 17.00 uur gratis haar deuren voor bezoekers. Tijdens deze Open Dag is er in zowel het museum, in het naastgelegen Vijfde Caisson en in twee grote tenten een uitgebreid activiteitenprogramma. Van lezingen en workshops tot live muziek en toneelvoorstellingen. Diverse partners van het museum verzorgen een stand en/of presentaties. Voor kinderen tussen 7 tot 12 jaar is er een apart programma.
Het Vijfde Caisson - brasserie en terras
Met overheerlijke warme en koude gerechten om mee te nemen.
Tot en met 29 januari is het Vijfde Caisson op maandag en dinsdag gesloten. Openingstijden: van 09.30 tot 18.00 uur – op zaterdag open tot 20.00u.
Vooraf bestellen en afhalen ook mogelijk: 0111-745010
Exposities in het museum
Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons, in Ouwerkerk – Zeeland, die gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat. Als je het museum binnenloopt, stap je in de geschiedenis van het water van ’53 tot nu. Ontdek wat het museum jou over water en het belang van waterveiligheid vertelt.
78.000 Bezoekers in 2022, gemiddeld beoordeeld met een 8,8!
Watersnoodramp
Nederland heeft de afgelopen tweeduizend jaar vaak met overstromingen te maken gehad. Het woord ‘Nederland’ zegt het al. ‘Neder’ betekent ‘laag’. Als er een storm opsteekt en het zeewater wordt opgezweept, dan kan de kust van het laagland overstromen.
Deltawerken
Het is één van de meest revolutionaire waterbouwkundige projecten ter wereld: Het Deltaplan. Bij de uitvoering van de Deltawerken (1953-1997) zijn tal van innovatieve nieuwe technieken en materialen gebruikt om het water en overstromingen tegen te gaan.