Gesloten vanwege Coronamaatregelen

Watersnoodmuseum

Digitaal het museum bezoeken

De deuren van het Watersnoodmuseum zijn helaas gesloten. Graag nodigen we jullie daarom uit om ons digitale museum op deze pagina te bezoeken.

Tip: volg onze Facebookpagina om meldingen te krijgen van nieuwe berichten en updates van ons digitale museum. Dagelijks wordt er nieuwe informatie aan ons digitale museum toegevoegd.

Doe jij mee met onze nieuwe winactie?
Vanaf dinsdag plaatsen we weer een week lang elke dag een nieuwe letter in ons digitale museum. Als je alle letters achter elkaar zet dan vormen ze een woord. Stuur het juiste antwoord op naar info@watersnoodmuseum.nl o.v.v. ‘winactie’ en wie weet win jij het boek Phoenix-caissons van Cor Heijkoop. Letter van maandag 6 april:

O

Het Watersnoodmuseum wil graag blijven vernieuwen en steeds weer nieuwe generaties kennis te laten maken met verhalen over de kracht van het water. Zo houden we de herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend en schenken we aandacht aan de eeuwige strijd tegen het water. Juist nu de deuren van het Watersnoodmuseum gesloten zijn, hebben we jouw steun hard nodig. Wist je dat je ook met een eenmalige bijdrage het museum kunt steunen?

Foto? Iemand?
De Watertoren in Dirksland is een belangrijk herkenningspunt op Goeree-Overflakkee. In 1953 was de toren omringd door water.

Heeft er iemand een foto van deze plek vandaag de dag? Stuur je foto naar info@watersnoodmuseum.nl

Lange Nobelpoort
Vorige keer vroegen we aan jullie of iemand een foto had van de Lange Nobelpoort in Zierikzee. Dankzij een inzending kunnen we nu het verschil van toen en nu laten zien: de Lange Nobelpoort in 1953 en in 2020.

Cijfers?
Het is weer tijd voor een nieuw fragment uit onze audiotour. Deze keer wordt er uitgelegd wat de cijfers op de caissons betekenen. Luister het fragment hier.

Een van de vele hulpverleners
Klaas van der Ent was een van de vele hulpverleners ten tijde van de watersnoodramp. Maandagochtend vroeg vertrok hij per schip vanuit Rotterdam op weg naar Zeeland. Hier kun je zijn persoonlijke verhaal bekijken.

Herinneringsspeldje
Dit herinneringsspeldje is geschonken door mevr. Schouten-de Mik uit Polsbroek. Ben je benieuwd naar het verhaal van dit object en wie er zo’n speldje kregen?

Nadat het water was bedwongen, bleven modder en zand achter in de huizen en andere gebouwen die de ramp hadden weerstaan. Onder de hulpverleners waren onder meer huisvrouwen, leerlingen van huishoudscholen, leden van de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers (UVV) en van de Vrouwelijke Vrijwillige Hulpverlening (VVH). Zij gaven gehoor aan de oproep voor sopploegen en werden later de ‘moddermeisjes’ genoemd. Uit het hele land kwamen meisjes en jonge vrouwen die in ploegen woningen schoonmaakten en het textiel en serviesgoed uitkookten vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Zij zouden telkens 10 tot 14 dagen werken en werden voorzien van een blauwe overall en laarzen. Ook voor schoonmaakmiddelen, voeding en onderdak werd gezorgd. De moddermeisjes werden veelal bijgestaan door de lokale huisvrouwen voor zover zij niet waren geëvacueerd. Op 9 juni was er in het Kurhaus in Den Haag een reünie van duizend moddermeisjes die met name in Zuid-Holland hadden gesopt. Zij ontvingen allen een herinneringsspeld.

Zit jij ook thuis met je (klein)kinderen?
Dan hebben we een tip: in onze webshop hebben we ook boeken over de ramp speciaal voor de jongere lezers: www.watersnoodmuseum.nl/webshop

Volg jij ook onze online museumtour?
Vandaag is er weer een nieuw audiofragment beschikbaar in ons digitale museum. Dit keer zijn we aangekomen bij de tijdlijn, waarop de overstromingen in Nederland zijn weergegeven vanaf het jaar 838. Hier vind je een overzicht (pdf).

Detail van de tijdlijn; klik voor het hele overzicht op het plaatje.

Bioscoopjournaal
Bekijk hier het bioscoopjournaal van 1 april 1953. De Polygoonbeelden laten zien hoe de situatie op Schouwen-Duiveland was, kort na de Watersnoodramp.
Bron: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Wat was het nieuws op 1 april 1953?
Hierbij een bericht gerelateerd aan de watersnoodramp in de Provinciale Zeeuwse Courant. Gelijk na de ramp werd er begonnen met het inzamelen van geld voor de getroffenen. Op 1 april 1953 stond de teller van het Rampenfonds op 92,8 miljoen gulden.

Bram Smits
Verhalen zijn er om door te geven aan volgende generaties. Bram Smits, ooggetuige van de ramp van 1953, vertelt zijn persoonlijke verhaal. Hij maakte de ramp mee in Stavenisse.

Blog over het klimaat
Heeft de corona-crises invloed op ons klimaat? En op welke manier? Lees het in onze nieuwste blog:
Staat van het klimaat: Maart – Thuiswerken helpt klimaat nauwelijk.

Monument
Er zijn op veel plaatsen monumenten geplaatst ter herinnering aan de watersnoodramp van 1953. In het zwaar getroffen Nieuwe-Tonge is het monument ‘De Drenkeling’ geplaatst in 1961 op het Finlandplein. Deze is onthuld door de Zuid-Hollandse Commissaris der Koningin Jan Klaasesz. Hieronder kun je foto’s zien van deze onthulling. De Dordtse beeldhouwer Hans Petri heeft het monument ontworpen. Op de steen onder het beeld staat de volgende tekst:

Monument rampslachtoffers
Nieuwe tonge 1 februari 1953
Doch de heere in de hoogte is
Geweldiger dan het bruisen
Van grote wateren. Ps. 93 vrs. 4

Bijzondere redding
Volg jij de online tour van het Watersnoodmuseum al? Vanaf vandaag kun je hier het verhaal beluisteren van een bijzondere redding in ons digitale museum.
Houd ook onze Facebookpagina in de gaten voor nieuwe fragmenten.

Elisabeth Visser
Hier laten we een filmpje te zien uit onze ‘Verhalen over Water’ reeks. Elisabeth Visser vertelt over de inzet van haar man, Lourens Visser, tijdens en na de rampnacht.

Oorkonde Rijkspolitie
Regelmatig krijgen we bijzondere schenkingen binnen. Deze ‘Oorkonde Rijkspolitie’ is geschonken door R. de Lange. De Rijkspolitie reikte oorkondes uit voor bewezen moed en trouw tijdens de watersnoodramp. Dirk de Lange (Kortgene 1918 – Middelburg 1975) mocht deze oorkonde ook ontvangen. Hij was in 1953 wachtmeester in Kloetinge. Tijdens de ramp deed hij met name dienst op het stuk dijk tussen Goese Sas en Wemeldinge.

Maeslantkering
Na de watersnoodramp van 1953 bouwde Rijkswaterstaat de Deltawerken. Een van deze Deltawerken is de Maeslantkering, die de inwoners van Zuid-Holland tegen het water beschermt.
Wist jij dat de Maeslantkering even lang is als de Eiffeltoren?! Ontdek meer over dit enorme waterwerk op de webpagina: Maeslantkering.

Stroomgaten
Door de stormvloed van 1953 ontstonden er 96 stroomgaten. Stroomgaten zijn dijkgaten die zo diep waren dat het water er dag en nacht in- en uitstroomde; het waren dan ook de moeilijkst te dichten gaten.
In de waterkering rond Moerdijk vielen 6 stroomgaten: van NBN01 bij Fort Sabina tot en met NBN06 bij Lage Zwaluwe.
Op woensdag 4 maart, de datum waarop in 1953 het gat NBN02 in de Oostdijk bij Willemstad werd gesloten in 1953, is het paaltje NBN02 onthuld; vlakbij ‘de Wachter’, het landschapskunstwerk van Marius Boender ter herinnering aan de dijkverzwaring in de jaren 90. Bekijk hier een terugblik van deze onthulling.
Meer informatie over het project markering stroomgaten 1953 vind je op De stroomgaten 1953.
Beelden: Omroep Brabant.

Educatiepakket
De scholen zijn dicht en dat betekent thuis leren en opdrachten maken. Ons educatiepakket is online te bestellen en wordt thuisbezorgd. Handig toch? Bestel het pakket hier!

Verhaal van een ooggetuige
Lenie Ike Verboom, ooggetuige van de watersnoodramp, maakte een verschrikkelijke rampnacht mee. Hier kun je haar aangrijpende verhaal bekijken.

Net binnen
Vandaag kregen we een presentatie over de watersnoodramp van 1953 binnen. Sjaak van Loo stuurde deze presentatie in ten behoeve van ons digitale museum. Graag delen we zijn presentatie met jullie:


Boeken, films en meer

In de webshop vind je boeken, films, lespakketten en andere artikelen die alles vertellen over de Watersnoodramp van '53 en waterveiligheid in Nederland.

Bekijk alle producten