De rol van het Watersnoodmuseum
Het Watersnoodmuseum werkt binnen het project (Be)Leefbare met verschillende organisaties samen om mooie projecten mogelijk te maken.
De Wereld van de Waterbouwers
In de zomer van 2024 openden we de nieuwe vaste tentoonstelling 'De Wereld van de Waterbouwers'. Daarin duiken we diep in de rijke geschiedenis van water in Nederland. Hoe gingen onze voorouders om met overstromingen? Welke mensen waren hun tijd ver vooruit? En hoe kunnen we omgaan met de uitdagingen van vandaag de dag?
In 'de wereld van de waterbouwers' kunnen bezoekers zelf actief aan de slag met het bedenken van oplossingen.
Dichter bij Water
Na het succes van een eerdere versie, organiseren we met Vlaamse collega's ook het dichtersfestival Dichter bij Water. Hierin leren bezoekers op een andere manier te kijken naar water via de bijzondere gedichten en optredens van kunstenaars.
Puurs-Sint-Amands
Het Watersnoodmuseum levert ook een wisseltentoonstelling in Puurs-Sint-Amands, een plaats die bekend staat als 'het dorp van water en woord'. Tegelijk krijgen wij van deze Vlaamse gemeente een pop-up tentoonstelling in Ouwerkerk.
Andere organisaties
Andere organisaties binnen (Be)Leefbare Schelde zijn het Markiezenhof in Bergen op Zoom, het Oosterscheldemuseum in Yerseke, het zeilschip de Vrijbuiter uit Zierikzee en de Belgische Geologische Dienst.
Het project wordt gecoördineerd door Hogeschool Zeeland.