Watersnoodmuseum actief in (Be)Leefbare Schelde

Het Watersnoodmuseum maakt sinds kort deel uit van (Be)Leefbare Schelde. Musea, overheden en onderwijsinstellingen uit Zeeland, West-Brabant en Vlaanderen werken hier samen aan verhalen over de Schelde Delta. De Europese Unie subsidieert het project. Het maakt zo onder meer de nog voor de zomervakantie te openen expositie Waterbouwers in ons museum mogelijk.

Binnen (Be)Leefbare Schelde werken 22 instellingen samen. Dit bijzondere Nederlands/Belgische project biedt het publiek straks met uiteenlopende activiteiten andere vormen van toerisme. De fascinerende geschiedenis en het unieke landschap van de Schelde Delta verbinden bewoners en bezoekers. Spreiding van duurzaam toerisme is een projectdoel. Laten zien dat je in Zeeland en Vlaanderen meer kan dan een dagje bakken en patat eten op het strand.

De ramp liet diepe sporen achter in de Schelde Delta

Het project moet tevens zorgen dat de Schelde Delta erkenning krijgt als Unesco Global Geopark. Op deze mooie site zie je er alles over. Het Watersnoodmuseum vertelt een belangrijk verhaal uit de Schelde Delta. De watersnoodramp van 1953 liet bij bevolking en in het landschap immers diepe sporen achter.

(Be)Leefbare Schelde wordt vanuit het zogeheten Interreg Vlaanderen Nederland programma voor ongeveer de helft gesubsidieerd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Opgeteld betreffen alle projecten van de 22 organisaties een investering van bijna 10 miljoen euro.

Garantie voor boeiend apart museumbezoek

Het Watersnoodmuseum realiseert nu definitief de expositie Waterbouwers. Je leert daar straks hoe vanaf de prehistorie tot vandaag de dag ‘knappen koppen’ de strijd met het water zijn aangegaan. En samen met het publiek gaan we op zoek naar oplossingen voor actuele uitdagingen. Want een ramp als in 1953 moeten we nooit meer mee maken. In Caisson 3 is nu begonnen met de bouw van de expositie. Tipje van de sluier: Waterbouwers wordt zonder overdrijving met visuele hoogstandjes een apart bezoek aan het museum waard.

Verder komt er binnen het (Be)Leefbare Schelde project een tijdelijke expositie van het Watersnoodmuseum in Puurs-Sint-Amands. Als tegenpresentatie verzorgen onze collega’s uit deze Vlaamse gemeente straks een pop-up tentoonstelling bij ons in Ouwerkerk. Puurs-Sint-Amands staat bekend als ‘het dorp van water en woord. Het Watersnoodmuseum organiseert dan ook samen met de Vlaamse collega’s nog een (Be)Leefbare Schelde project: het literaire festival Dichter bij Water. Meer informatie volgt.

Ook Markiezenhof en Oosterscheldemuseum in (Be)Leefbare Schelde

Andere organisaties in (Be)Leefbare Schelde zijn onder meer het Markiezenhof in Bergen op Zoom en het Oosterscheldemuseum in Yerseke. Ook het monumentale zeilschip de Vrijbuiter uit Zierikzee en de Belgische Geologische Dienst zijn actief in deze grensoverschrijdende samenwerking. Voor de complete partnerlijst zie de website van de Hogeschool Zeeland, die het project coördineert.