Studenten presenteren tijdlijn van brood in het Watersnoodmuseum

Op 20 maart 2025 vond in het Watersnoodmuseum het evenement 'Broodnodig, klimaatverandering op je bord' plaats. Een project van het museum en het Scalda-practoraat Voedsel, waarbij deskundigen, studenten en bezoekers samen de invloed van grondstofschaarste op brood verkenden.
Tijdens de middagsessie werden bezoekers door practor Eline Stoel en museummedewerker Eric van Doorn meegenomen op een tijdreis door de geschiedenis van ons dagelijks brood. Ze ontdekten hoe oorlogen, crises en klimaatverandering de samenstelling van brood door de jaren heen hebben beïnvloed. Dat tijdens de Eerste Wereldoorlog op last van de overheid rijstebloem of aardappelmeel werd toegevoegd, was voor veel bezoekers een verrassing.
Binnen de huidige bakkerij staan het gebruik van Nederlandse tarwe, volkoren en de toepassing van proteïnerijke ingrediënten, zoals peulvruchten, steeds meer in de belangstelling. In de toekomst zou mengteelt een rol kunnen spelen in de duurzame productie van brood. En zo is de cirkel rond: deze methode werd immers ook in de middeleeuwen toegepast!
Aansluitend presenteerden de eerstejaarsstudenten Brood en Banket de resultaten van de bakproeven die ze samen met het museum deden. Bezoekers proefden de historische broden, maar ook de slimme oplossingen van deze bakkers van de toekomst. Al met al een geslaagd evenement dat het belang van het strategisch partnerschap tussen het Watersnoodmuseum en het Delta Climate Center onderstreept.
