Wat doe jij als de dijken breken? - Verslag
Op dinsdag 8 oktober kwamen jongeren samen om te vertellen wat waterveiligheid voor hen betekent. Wat zijn hun ervaringen? Wat zijn hun angsten? En waar moet de politiek volgens hen echt mee aan de slag?
Terwijl orkaan Milton zich met veel geweld vooruit beweegt, kwamen jongeren in het Watersnoodmuseum samen om te kijken naar klimaatverandering en de toekomst. Hun boodschap is duidelijk:
Stas Peters, vicepresident van het Europees Jongerenparlement voor Water, opende de middag. Waarom maken Nederlanders zich geen zorgen over overstromingen? Vertrouwen we zo op onze sterke dijken?
Volgens burgermeester Daan Prevoo van Valkenburg aan de Geul wel. In 2021 werd Limburg overvallen door ernstige overstromingen, die in het buitenland zelfs dodelijke slachtoffers maakten. In totaal was er in Nederland 400 miljoen euro schade, verspreid over 3000 woningen.
Wat kunnen we doen om een situatie zoals in Limburg te voorkomen? Volgens landelijke jeugddijkgraaf Darian Tetterode Ravestein is het nu belangrijker dan ooit om bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma te steunen in natuurlijke oplossingen voor waterveiligheid. Daarnaast moeten jongeren meer worden meegenomen bij het maken van beslissingen. Alleen zij kunnen verbindingen maken die anders blijven steken bij politieke verschillen.
De leerlingen van het Technasium Pieter Zeeman Lyceum, Josefien van der Meer, Hugo Groenendijk en Hamza Mohamed Abdi bewezen dit meteen. Zij lieten een noodpakket zien, gemaakt voor het geval een overstroming in de deze tijd.
De bijeenkomst werd afgesloten door Merel Fiets van de Jonge Klimaatbeweging en Watergezant Meike van Ginneken.
Deze dag was het begin van een nieuw programma van het Watersnoodmuseum: Waterverhalen. In dit programma krijgen jongeren vanaf nu de kans om hun stem te laten horen als het gaat om de waterveiligheid in Nederland. Waarom is dit belangrijk? Omdat de keuzes die we nu maken gaan over hun toekomst.