Jaarlijks 250.000 euro voor Watersnoodmuseum van VriendenLoterij

Goed nieuws voor het Watersnoodmusem in Ouwerkerk! Directeur Siemco Louwerse werd verrast met het nieuws dat het museum vanaf 2025 een structurele bijdrage van 250.000 euro per jaar van de VriendenLoterij ontvangt. Het museum kan de meerjarige bijdrage gebruiken voor onder andere tentoonstellingen, aankopen, restauratie, educatie en alle andere zaken die van vitaal belang zijn voor een gezond museum.
Met deze toekenning treedt het Zeeuwse Watersnoodmuseum toe tot een bijzondere groep van 64 musea in Nederland. Daartoe behoren bijvoorbeeld ook het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, Museum Boijmans Van Beuningen en het Zeeuws Museum. Het museum is gratis toegankelijk voor deelnemers van de VriendenLoterij met de VIP-KAART.
Siemco Louwerse, directeur Watersnoodmuseum: “We zijn ontzettend verrast door dit goede nieuws. Echt geweldig, dit bevestigd voor ons dat we een relevant en meer dan actueel museum zijn. Het stelt ons in staat om nog meer mensen te bereiken als Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum. Afgelopen jaren mochten we al groeien naar 100.000 bezoekers per jaar.”
Jonne Arnoldussen, managing director VriendenLoterij: “Het Watersnoodmuseum houdt niet alleen de herinnering aan deze ramp levend, maar draagt ook bij aan het bewustzijn van de risico’s van water en klimaatverandering. Het is fantastisch dat we dankzij onze trouwe deelnemers het museum nu voor meerdere jaren kunnen steunen en zo bijdragen aan het behoud van dit belangrijke erfgoed.’’
Over het Watersnoodmuseum
Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk vertelt het verhaal van een nationale ramp die ons, ondanks de tijd die verstreken is, nog vers in het geheugen ligt: de Watersnoodramp van 1953. Het museum, geopend in 2001, is gehuisvest in de caissons die werden gebruikt om het laatste dijkgat te dichten dat ontstond tijdens de ramp. Als bezoeker wordt je aan de hand van verhalen en objecten van ooggetuigen meegenomen in het verhaal van 1953. Het vierde caisson staat in teken van de internationale overstromingsproblematiek.
De vaste presentatie van het museum behandelt een keur aan onderwerpen, zoals verhalen over de Ramp en storm zelf (oorzaak en verloop), persoonlijke verhalen van nabestaanden en over slachtoffers, de emoties na de ramp, de noodhulp en daadkracht, het herstel en de dijkversterking. Daarnaast spelen actuele onderwerpen als het belang van waterbewustzijn, omgang met zeespiegelstijging en de rol hiervan in een internationale context.
152 miljoen voor cultuur, welzijn en sport
De VriendenLoterij steunt organisaties die de wereld mooier, leuker of plezieriger maken door zich in te zetten voor cultuur, sport en welzijn. Dankzij de deelnemers kon de VriendenLoterij over 2024 opgeteld een bedrag van 152 miljoen euro schenken aan 64 culturele partners en ruim 4.300 goede doelen, clubs en verenigingen. Deelnemers kunnen zelf kiezen voor welke organisatie zij mee willen spelen. Minimaal 40% van hun lotprijs komt dan ten goede aan die organisatie.