Op zee gebleven: vergeten slachtoffers van de Watersnoodramp
Tijdens de Ramp werden er 1836 mensen slachtoffer van de overstromingen. Hun namen en verhalen zijn op meer plekken officieel vastgelegd. Maar hoe zit dit met de mensen die tijdens de Ramp op zee waren?
Tijdens de Watersnoodramp verdwijnen 9 schepen zonder spoor op de Noordzee. 3 van deze schepen zijn Nederlands: de coasters Salland en Westland en de stoomtrawler Catharina Duyvis. Op deze schepen zaten 31 bemanningsleden die niet meer terugkwamen. Toch worden de namen van deze mannen nooit genoemd in de officiële slachtofferlijsten van het Rode Kruis.
De bemanningsleden laten vaak familie en jonge gezinnen achter. Dat de mannen niet worden erkend als slachtoffers van de nationale ramp heeft grote gevolgen voor de nabestaanden. Pas jaren later vindt men de geschonken schepen weer, vaak per toeval. Dit roept veel emoties op bij de nabestaanden. Eindelijk is er zekerheid over wat er met hun overleden familieleden is gebeurd.
De tentoonstelling Op zee gebleven: vergeten slachtoffers van de Watersnoodramp vertelt het verhaal van de 31 bemanningsleden die tijdens de Ramp verdwenen. Via herinneringen van hun nabestaanden leren we ze beter kennen. Wie waren deze vergeten slachtoffers?