Watersnoodramp en Deltawerken vanuit de wolken
Hoe zag het overstroomde rampgebied in 1953 eruit? Of de bouw van de Deltawerken? Luchtfotograaf Bart Hofmeester maakte er talloze foto's van.
Bart Hofmeester (1921-2001) was jarenlang een van de meest vernieuwende luchtfotograven. Ruim 50 jaar voordat Google Earth bestond, vloog deze Rotterdammer al door de lucht om landschappen op foto vast te leggen. Vanaf vliegveld Zestienhoven in Rotterdam maakte hij met zijn bedrijf AeroCamera foto’s van het hele Nederlandse landschap.
En toen kwam de grootste Nederlandse natuurramp uit de twintigste eeuw. Op 1 februari 1953 breken de dijken in het zuidwesten van Nederland door. 1836 mensen overlijden. De lenzen van Hofmeesters camera’s leggen het allemaal vast: de doorgebroken dijken, verwoeste dorpen en kapotgeslagen huizen.
Hofmeester fotografeert niet alleen de tragische gevolgen van de Watersnoodramp. Hij brengt ook de hulp achteraf en het opnieuw opbouwen van het land in beeld. In de tientallen jaren die volgen, richt Hofmeester zich op de bouw van de Deltawerken. Het grootse Nederlandse project dat hopelijk zal voorkomen dat een ramp als 1953 ooit weer gebeurt.
De Rotterdamse fotograaf weet in die jaren al dat zijn werk heel belangrijk is voor de Nederlandse geschiedenis. Hofmeesters verzameling telt ongeveer twee miljoen foto’s. In de tentoonstelling Watersnoodramp en Deltawerken vanuit de wolken is een gedeelte hiervan te bewonderen.