Ga direct naar: Hoofdinhoud
Loading...

5 scenario’s voor een droog Nederland

De stijging van de zeespiegel gaat grote gevolgen hebben voor Nederland. De zeespiegel stijgt deze eeuw met 0,5 tot 1,2 meter, in het ergste geval zelfs met 2,5 meter. En daarna stijgt de zeespiegel nog verder door tot 5 meter in 2200. Hoe houden we Nederland droog als het water zo hoog komt?

Met de huidige dijken gaan we het in ieder geval niet redden. Bij 0,4 meter stijging van de zeespiegel wordt de kans op een overstroming op sommige plekken al tien keer zo groot. Vanaf 0,65 meter stijging is het nodig om constant water naar buiten de dijken te pompen. Als we Nederland veilig willen houden met dijken, dan moeten we die tot wel twee keer de zeespiegelstijging verhogen. Een dijk moet namelijk ook de hoge golven aankunnen tijdens een storm. Maar om zulke hoge dijken te bouwen, moeten ze ook breder worden. Daar is op veel plekken geen ruimte voor, want daar staan al huizen of bedrijven. Maar als we niets doen, overstroomt 60% van het land. 

Hoe houden we Nederland dan wel droog? Om dat te onderzoeken is de overheid in 2019 het nationale Kennisprogramma Zeespiegelstijging gestart. Dit onderzoeksproject is onderdeel van het Deltaprogramma om Nederland veilig te houden tot 2050 en verder. Overheid, kennisinstituten en bedrijven werken hierin samen aan verschillende ideeën. 

Een van de belangrijkste handvatten voor het onderzoek zijn de 4 toekomstscenario’s van onderzoeksinstituut Deltares. Deze scenario’s laten verschillende manieren zien hoe we in Nederland om kunnen gaan met de zeespiegelstijging. Het gaat daarbij niet alleen om het voorkomen van overstromingen, maar ook over de beschikbaarheid van drinkwater, hoe goed we kunnen omgaan met wateroverlast en droogte en welke gevolgen onze maatregelen hebben voor de natuur. 

Het scenario roept ook de vraag op wat er gebeurt met de landen om ons heen als wij een kustlijn neerleggen. België en Duitsland krijgen dan te maken met sterkere stromingen tegen hun dijken. We zullen dus internationaal moeten samenwerken.

Ten slotte is dit scenario megaduur. Niet alleen het bouwen kost miljarden, ook het onderhoud zal veel geld kosten. En dat is een risico. Want als de geschiedenis ons iets geleerd heeft, is het wel dat overstromingen meestal voorkomen als het onderhoud achterblijft. Denk maar aan de Watersnoodramp. Het was al tientallen jaren duidelijk dat de dijken in Zeeland en Zuid-Holland in slechte staat waren, maar het geld was altijd ergens anders voor nodig. Tot het misging.

"Welk scenario is de beste keuze voor Nederland?"

Er is ook steeds meer ruimte nodig voor de dijken en om het rivierwater op te slaan dat we niet in één keer kunnen wegpompen. Wegen en gebouwen zullen plaats moeten maken en het prijskaartje loopt op. Ten slotte gaat het afsluiten van de waterwegen ten koste van de natuur in de zeearmen van Zeeland. De zeehonden, kustvogels en speciale plantensoorten in de Oosterschelde en Westerschelde zullen verdwijnen.

Bonusscenario 5: Naturebased solutions

Onderzoeksinstituut Deltares verzon in 2019 vier scenario’s voor de toekomst van Nederland. In 2024 werd echter nog een vijfde scenario ontwikkeld: Naturebased solutions. De eerste vier scenario’s hadden in de eerste plaats veiligheid en de beschikbaarheid van drinkwater als uitgangspunten en probeerden daar vooral technische oplossingen voor te vinden. Naturebased solutions zet natuurlijke oplossingen centraal, die net zo veilig zijn en niet ten koste gaan van planten en dieren.

Naturebased solutions probeert natuurlijke processen op een slimme manier in te zetten. Eb en vloed kunnen bijvoorbeeld zand en slib afzetten, zodat het land vanzelf ophoogt. Dat gebeurt nu al tot aan Tiel. Als de zeespiegel stijgt, reikt die afzetting nog verder, tot aan de Duitse grens. Dat is een hele goedkope manier om het land op te hogen en hoger land betekent minder hoge dijken en minder verzilting. Wanneer we een zeearm afsluiten met een dam, verstoren we deze processen. Sterker nog, het water achter de dam verdeelt het zand en slib gelijkmatig over de bodem en de kust brokkelt af.

Ook aan de Noordzeekust kunnen we met Naturebased solutions andere maatregelen nemen. Planten voor de kust breken bijvoorbeeld golven. Daardoor zijn minder hoge dijken nodig. Of we richten een gebied in als ‘wisselpolder’, een door dijken afgeschermd gebied dat ook natuurlijk wordt opgehoogd. Na een aantal jaren is deze polder hoog genoeg om te worden gebruikt voor recreatie, natuur of landbouw.

Natuurlijke oplossingen kosten wel meer ruimte dan technische. Die ruimte kan deels richting de zee worden ingenomen, maar er zal ook achter de huidige dijk ruimte moeten worden gemaakt. Daarbij moet onderzoek nog uitwijzen of de natuurlijke ophoging van het land de zeespiegelstijging kan bijhouden.

Nu al keuzes maken

Welk scenario is de beste keuze voor Nederland? Het hangt ervan af wat je belangrijk vindt. Het is in ieder geval belangrijk om nu al na te denken over welke kant we op willen, want elk scenario kost tientallen jaren om uit te werken en uit te voeren. Daarbij hebben de keuzes die we nu maken invloed op wat er in de toekomst nog mogelijk is. Als de Maeslantkering of de Oosterscheldekering aan vervanging toe is, kiezen we dan voor een nieuwe open of gesloten variant? Die keuze werkt door in alle andere keuzes in het rivierengebied, de zuidwestelijke delta en het IJsselmeergebied.

En het gaat niet alleen om keuzes op het gebied van waterwerken. Ook de bouw van nieuwe woningen, ontwikkelingen in de landbouw of de aanleg van windparken of zonneweides hebben invloed op hoeveel ruimte we straks hebben voor de bescherming tegen het water. Het liefst houden we alle opties zo lang mogelijk open, maar we kunnen de ruimte ook niet blijven reserveren.

We beginnen in ieder geval met maatregelen die in meerdere scenario’s voorkomen of die de mogelijkheid openhouden voor aanvullende maatregelen. In alle scenario’s is het bijvoorbeeld belangrijk meer ruimte te maken voor overtollig rivierwater en het afvoeren daarvan. Ook het vernatten van veenweidegebieden tegen bodemdaling en de natuurlijke landophoging met zand en slib komen in elk scenario van pas. 

We zullen niet in één rechte lijn op ons doel afgaan, maar zoekend voortbewegen en experimenteren met verschillende maatregelen. De uitkomst zal niet 100% overeenkomen met een van de scenario’s, maar een mix zijn van ideeën, verschillend uitgevoerd op verschillende plekken. Zo houden we Nederland nog eeuwen droog.

Bezoekadres

Weg van de Buitenlandse Pers 5, Ouwerkerk

Openingstijden

Open van 10.00 tot 17.00 uur. Tussen 1 november en 31 maart zijn het museum en de brasserie Vijfde Caisson op maandag gesloten.

Op 23 en 30 december: geopend // op 25 december en 1 januari: gesloten // op 4 december is de brasserie gesloten