Dichter bij Water 2024 - Verslag
Zaterdag 14 september vond 'Dichter bij Water'-festival in het Watersnoodmuseum plaats met als thema 'Binnenzee'. Spoken word, voordrachten, workshops en een kunstinstallatie zorgden voor een uitgebreid programma.
Het festival begon met de voorstelling 'Golfweg 112: in gesprek met de zee' van Tato Wesselo, Frans Blanker en Bibian Scheepstra met muziek, dans en spoken word. Daarna werd de winnaar van het museumgedicht bekend gemaakt en droeg Angelika Geronymaki haar gedicht ‘A bigger boat’ voor dat door de jury als eervolle vermelding was gekozen.
Later in het programma droegen de Zeeuwse stadsdichters en gildedichters 16 gedichten voor. Zij hadden dit werk geschreven voor de oproep van Literair café De Geestgronden. Deze gedichten zag je ook samen met een schets, tekening of foto in een kunstinstallatie.
De bijeenkomst werd onderbroken door het keuzeprogramma ‘In gesprek met het landschap’ waarbij jonge talenten Marie de Visser, Marieke Polderdijk en Nikki Ong de deelnemers met een andere bril naar de omgeving lieten kijken. Samen kwamen ze tot nieuwe blik.
Tijs van Bragt sloot het festival af met ‘Veldnotities’ samen met muziek van Ries de Vuyst. Geïmproviseerde muziek en poëzie verbeeldden samen schilderachtige landschappen.
Ook het museumpubliek kon tijdens 'Dichter bij Water' kennis maken met de dichtkunst in Het Vijfde Caisson. Hier zagen mensen de gemeentegedichten van de Belgische gemeente Puurs-Sint-Amands. Deze partner van het Watersnoodmuseum organiseert ieder voorjaar ‘Dichter bij Water’ in Sint-Amands op 1e pinksterdag.
Winnaar museumgedicht
Als onderdeel van het festival heeft het Watersnoodmuseum een oproep gedaan voor een museumgedicht. Een jury bestaande uit Siemco Louwerse, Dieuwke Parlevliet en Aschwin van den Abeele beoordeelde de 45 inzendingen. Het winnende gedicht ‘Binnenstebuitenzee’ van Anne-Marie Maartens is 5 maanden te zien in het Watersnoodmuseum.
Het gedicht ‘A bigger boat’ van Angelika Geronymaki kreeg van de jury een eervolle vermelding. Dit gedicht lees je hieronder:
A bigger boat
in de stad, een eilandgat
kan je de metro nemen,
tijdens het donkere rijden slapen,
verlangen dat ze de kade op kruipt,
de trappen af gaat, bij je het lege treinstel inglijdt
de lightrail eindigt in een buitenwijk
het gouden uurtje strijkt door haar regenhaar
werpt een lange schaduw op de staart
ze scheurt de natte kleren van haar schubbenlijf
om met de marmer gekleurde huid te pronken
linkt de armen, kust haar schouder
verwarde omstanders maken foto’s, ze zweten
weten geen raad met naakt of geschonden schoonheid
maar het is vooral haar verstand dat hen versteld doet staan
ze begraaft stenen dichter bij de aarde
zoekt botten om te laten bijten
ziet bloemen in het zoute gras
plukt ze, zet ze op ieders hoed
ook één op de jouwe
kleurt de wereld olievlek roze
regeert het buitenwijkparadijs
alsof er nog zoet water was
Dichter bij Water wordt mogelijk gemaakt door Interreg Vlaanderen-Nederland en is onderdeel van (Be)Leefbare Schelde en onze partners: Puurs-Sint-Amands en Literair café De Geestgronden.