Ga direct naar: Hoofdinhoud
Loading...

Volkerakdam

De Volkerakdam is geen simpele dam. Het is het grootste en drukst bevaren binnenvaartsluizencomplex van Europa.

Het complex vormt een driepoot tussen Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en het vasteland van Noord-Brabant en scheidt drie wateren van elkaar: het Hollandsch Diep, het Haringvliet en het Volkerak.

Ontstaan

De Volkerakdam is gebouwd als ondersteuning van de Haringvlietdam, Brouwersdam en Oosterscheldekering. Het is een ‘secundaire dam’, die het zuiden van Zeeland beschermt tegen hoogwater, maar niet de eerste linie is tegen de zee.

De economische functie van de Volkerakdam, of liever de Volkeraksluizen, is misschien wel belangrijker. De dam ligt in een belangrijke vaarverbinding tussen de twee grootste havens van Europa: Rotterdam en Antwerpen. Op deze Schelde-Rijnverbinding zijn de sluizen dag en nacht in gebruik.

Ten oosten van dit stuk van de dam werd in een (buiten)polder ten westen van Willemstad ondertussen het sluizencomplex gebouwd met een totale lengte van 4 kilometer, inclusief voorhavens. Hierin kwamen twee grote sluiskolken van 330 meter lang en 24 meter breed met halverwege een scheiding. Deze twee compartimenten zorgen voor een betere doorstroming van het scheepvaartverkeer. In 1967 waren de sluizen klaar. Vanwege de groei van de binnenvaart en de recreatievaart werd in 1977 een derde sluiskolk en een aparte sluis voor de plezierjachten toegevoegd.

In het ontwerp van de Volkerakdam was veel aandacht voor het inpassen van het Deltawerk in het landschap. Na de afsluiting heeft Staatsbosbeheer de drooggevallen gronden beplant; later mocht de natuur haar gang gaan.

De brug van het Hellegatsplein naar de Hoeksche Waard is officieel geen onderdeel van het Deltawerk en werd in een apart project gebouwd. Het was wel een van de redenen om de dam op deze manier aan te leggen met een dam naar het Hellegatsplein. Zo was de afstand die moest worden ‘overbrugd’ kleiner. Het Hellegatsplein is een verkeersplein op het water geworden, een verbinding tussen Goeree-Overflakkee, de Hoekse Waard en het vasteland van Noord-Brabant.

Naast een beschermende en economische functie heeft de Volkerakdam een waterbeheerfunctie. Na de bouw van de Philipsdam in 1987 werd het mogelijk om met de Volkerakdam de hoeveelheid zoetwater in het Volkerak en het Zoommeer, het water ten zuiden van de dam, te sturen. Via de sluizen gaat er vers zoetwater van het Hollandsch Diep richting deze wateren. Dat vermindert de groei van algen. Die maken het water troebel, wat slecht is voor het aantal dieren en planten in het water. Daarnaast worden de sluizen een paar keer per jaar opengezet om zout grondwater af te voeren. Zo voorkomt Rijkswaterstaat verzilting van bijvoorbeeld landbouwgrond.

Bezoekadres

Weg van de Buitenlandse Pers 5, Ouwerkerk

Openingstijden

Open van 10.00 tot 17.00 uur. 
Tussen 1 november en 31 maart zijn het museum en de brasserie Vijfde Caisson op maandag gesloten.

Op 23 en 30 december: geopend
Op 25 december en 1 januari: gesloten