Waterpartners
Het Watersnoodmuseum werkt vaak samen om kennis over water en waterveiligheid te verspreiden. Samen met onze waterpartners zorgen we ook dat deze kennis steeds beter wordt.
Nationale waterpartners
Nederland heeft al eeuwenlang ervaring met water. Er zijn veel organisaties met kennis en enthousiasme om deze kennis te delen.
Hoe leven we op een veilige manier met het water samen? Daar blijven we onderzoek naar doen.
De Technische Universiteit Delft is de oudste en grootste technische universiteit van Nederland. Hun missie: impact voor een betere samenleving.
In het studiejaar 2023-2024 werkten het Watersnoodmuseum, de TU Delft en Dorp Stad en Land samen voor het project Re-start House 2.0. Studenten kregen hierin 10 weken de tijd om een moderne geschenkwoning te ontwerpen.
De HvA is een kennisinstelling die met een breed aanbod aan beroepsonderwijs een grote variëteit aan studenten opleidt die hun talenten maximaal ontplooien om zelfstandig en op een hoog niveau hun professie uit te oefenen. Door de koppeling van onderwijs en praktijkgericht onderzoek draagt de HvA bij aan de vernieuwing van de beroepspraktijk en de samenleving in en om een internationaal georiënteerd Amsterdam.
Het Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta bevordert de samenhang in de aanpak van de opgaven voor water en klimaatadaptatie en de meerwaarde van programma’s op het gebied van veiligheid, economie en ecologie.
Het Geopark Schelde Delta vertelt een 50 miljoen jaar lang verhaal van bodemdaling en opheffing, stijging en daling van de zeespiegel, getijdenwateren, rivieren en klimaatverandering. Daarnaast toont het de afwisselende rol van natuurlijke processen en menselijke invloeden.
(Be)Leefbare Schelde is gericht op het verkrijgen van de Geopark-status van UNESCO voor het Schelde-estuarium, een natuurgebied dat Vlaanderen en Nederland verbindt.
Op 27 maart 2024 heeft Unesco het in Nederland en België gelegen Schelde Delta gebied het Unesco Global Geopark keurmerk toegekend.
Stichting Blauwe Lijn werkt aan projecten en bruikbare producten om vanuit de kennis van de watermeesters uit het verleden, huidige en toekomstige waterbouwers van Nederland bij te dragen aan de waterveiligheid en huidige waterproblemen.
Stichting Zeeuwse Publieke Belangen is een samenwerking tussen de Zeeuwse provincie, de Zeeuwse gemeenten en netwerkbedrijf Stedin Groep. De stichting is opgericht om de afspraken van de verkoop van DNWG/Enduris aan Stedin Groep op onder andere de gebieden energievoorziening en energietransitie te borgen.
Dankzij een bijdrage van Stichting Zeeuwse Publieke Belangen zijn de serious games Oosterschelde in Onderhandeling en InVloed gemaakt.
Het Mondriaan Fonds is financier en aanjager van de beeldende kunst- en erfgoedsector in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk.
De Residentie Watersnoodmuseum en het Jeugdwatersnoodmuseum worden mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds.
Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 40 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van ons koninkrijk en in Suriname.
Het VSBfonds steunt kunst en cultuur in een breed werkveld, waarbij de focus ligt op publiek en deelnemers.
Dankzij een bijdrage van het VSBfonds is Caisson 4 opnieuw en inclusief ingericht.
De VriendenLoterij steunt organisaties die de wereld mooier, leuker of plezieriger maken door zich in te zetten voor cultuur, sport en welzijn. Bijvoorbeeld de musea en monumenten bij u in de buurt of uw plaatselijke sportvereniging.
Sinds 2025 krijgt het Watersnoodmuseum elk jaar 250.000 euro van de VriendenLoterij om te blijven vernieuwen.
Stichting Renesse is een organisatie die evenementen en instellingen op Schouwen-Duiveland ondersteunt met de opbrengsten uit haar commerciële exploitaties en beleggingen.
Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving.
Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt.
Internationale waterpartners
Over de hele wereld moeten landen op zoek naar nieuwe manieren om met water samen te leven. Door klimaatverandering en het stijgen van het zeeniveau is afwachten vaak geen optie.
Van steeds groter wordende woestijnen tot verdrinkende eilanden, er valt veel van elkaar te leren.
Met het Louisiana State Museum in New Orleans is na orkaan Katrina in 29 augustus 2005 een Memorandum of Understanding getekend voor samenwerking.
Met het Tsunami Photo Museum in Telwatta werken we samen voor het uitwisselen van kennis en beeldmateriaal.
Het Comité van de Kanaalzone aan de Noordzee is een multilateraal forum voor dialoog dat een flexibel kader biedt voor zijn leden om samen te werken en dat toelaat deze samenwerking uit te breiden tot lokale stakeholders zoals verenigingen, het hoger onderwijs en de zakenwereld. De leden komen vier keer per jaar samen in het Uitvoerend Comité, waarin elke autoriteit politiek wordt vertegenwoordigd.
Het Rode Kruis heeft een duidelijke missie: het voorkomen en verzachten van menselijk lijden waar dan ook, het beschermen van levens en gezondheid en het waarborgen van respect voor de mens. Daarbij gaat hun bijzondere aandacht uit naar die het meest kwetsbaar zijn tijdens gewapende conflicten, rampen en andere noodsituaties.
De missie van het Terramar Museum is:
- Het laten zien van de geschiedenis en archeologie van Bonaire en de Caraïben aan een groot publiek.
- Het mogelijk maken van onderzoek naar de geschiedenis en archeologie van Bonaire en de Caraïben.
- Een podium geven aan professionals en amateurs om te praten over onderwerpen die een relatie hebben met de geschiedenis en archeologie van Bonaire en de Caraïben.
- Aandacht vragen voor historische en archeologische vraagstukken en de bescherming en het behoud van cultureel erfgoed.