Het Watersnoodmuseum
Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons, in Ouwerkerk - Zeeland, die gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat. Als je het museum binnenloopt, stap je in de geschiedenis van het water van '53 tot nu. Ontdek wat het museum jou over water en het belang van waterveiligheid vertelt.
Het museum
Het Watersnoodmuseum neemt je mee in de belevenissen van gewone mensen met een bijzonder Verhaal over Water. Over de Ramp van ’53, over de wederopbouw en over de overstromingen die nog altijd, over heel de wereld, plaatsvinden. Dat doen we met ontroerende verhalen, indringende foto’s (ong. 20.000) en authentieke filmbeelden.
Zien en doen
Kinderen kunnen Waterambassadeur worden door mee te doen aan de speurtocht (met foto’s of tekst) in het museum en jongeren worden uitgedaagd met spannende games. Sinds 2016 is het museum erkend als Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953 door de toenmalige minister van Infrastructuur en Milieu.
In de directe omgeving van het museum is genoeg te doen. Het mooie, unieke krekengebied bij Ouwerkerk, ontstaan als gevolg van de Ramp, is een paradijs voor dieren. Bij hoog water barst het van de vogels op de droge plekken in het krekengebied. En bij laag water kun je oesters rapen en schelpen zoeken. In dit unieke landschap zijn – als je goed zoekt – zeldzame orchideeën te vinden.
Jeugdwatersnoodmuseum
Koos was 5 jaar en Mina 12 jaar toen zij werden overvallen door het water. Hoe hebben zij de ramp beleefd en overleefd? En hoe verliep hun leven erna? In het Jeugdwatersnoodmuseum ontdek je de verhalen van Koos en Mina. Deze zijn waargebeurd! Kies een schriftje en laat je door Koos of Mina meevoeren door het museum. Heb je de opdrachten voltooid? Dan krijg je een leuke beloning.