Wisselexposities, nu te zien


Het museum bevat naast de vaste collectie over de watersnoodramp van 1953 ook tijdelijke tentoonstellingen en exposities. Bekijk in onderstaand overzicht wat er te zien is en plan een bezoek.

Op Drift – 600 jaar Elisabethsvloed

In 1421 vond in Nederland de Sint-Elisabethsvloed plaats. Hij leidde tot het ontstaan van de Biesbosch. ‘Op Drift’ vertelt het verhaal van de vloed: wat voorafging, de ramp en het nieuwe evenwicht dat ontstond.

Tentoonstelling ‘Kunst in tijden van ramp en opbouw’

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk zoekt culturele makers om kunst te maken waarbij een link wordt gelegd tussen de corona-crisis en de Watersnoodramp van 1953. De zoektocht start zaterdag 27 februari en sluit maandag 5 april. De ingediende voorstellen worden door een professionele jury beoordeeld. Het plan is het eindresultaat met de titel ‘Ik worstel en kom boven’ zaterdag 19 juni te onthullen.

Tentoonstelling met kunstwerken van Harry van Kruiningen

Kunstenaar Harry van Kruiningen maakte direct na de Watersnoodramp werk in opdracht van het Prins Bernard Cultuurfonds om de gevolgen van de ramp te documenteren. De tentoonstelling “Kunst in tijden van de ramp en opbouw” toont grafische tekeningen van Harry van Kruiningen over de ramp en de opbouw van de Deltawerken.

Oude herinneringen, nieuwe verhalen – Schenkingen uit 2021

Het museum ontvangt nog altijd persoonlijke bezittingen die een verhaal vertellen over de Watersnoodramp. De schenkers zijn vaak mensen die de ramp van 1953 hebben meegemaakt of hun nabestaanden. Zij treffen in hun huis dat ene voorwerp waar een tragisch of ontroerend verhaal achter schuilt. De wisseltentoonstelling Oude herinneringen, nieuwe verhalen toont een selectie van de nieuwste schenkingen.

Nieuw in het museum

De Klimaatwand

De Klimaatwand Deze expositie gaat in op klimaatverandering en waterproblematiek anno nu. Wat kun je zelf doen om je huis en tuin klimaatbestendig te maken? Dat is de vraag die de interactieve klimaatwand bezoekers van het Watersnoodmuseum…

Tentoonstelling

Tentoonstelling ’65 schenkingen – Elke schenking heeft een eigen verhaal’

'65 schenkingen - Elke schenking heeft een eigen verhaal' De nieuwe tentoonstelling '65 schenkingen - Elke schenking heeft een eigen verhaal' is dit jaar te zien in het Watersnoodmuseum. 65 meest bijzondere voorwerpen Vrijwilligers…

Nieuw in het museum

‘De kracht van water’

'De kracht van water' We denken veilig te zijn in Nederland, achter onze dijken en Deltawerken. Maar voor hoe lang nog? Door de klimaatcrisis stijgt de zeespiegel en dit zal grote gevolgen hebben voor ons laaggelegen land. Het afgelopen half…