Herdenking-2022

Op 1 februari 2022 vond de 69ste herdenking plaats van de Watersnoodramp. Ook dit jaar vond de herdenking op een andere wijze plaats dan gebruikelijk. Door de geldende coronamaatregelen was het niet mogelijk om elkaar te treffen in het Watersnoodmuseum. In plaats daarvan werden de slachtoffers van de ramp van 1953 herdacht vanuit huis. Omroep Zeeland verzorgde in de ochtend een live-uitzending. Daarnaast hield het Watersnoodmuseum op dinsdag 1 februari 2022 een livestream zodat iedereen de jaarlijkse herdenking van de watersnoodramp thuis kon volgen.

Programma herdenking
Om 10.00 uur was allereerst de door Omroep Zeeland geregistreerde kranslegging bij het monument van Gust Romijn te zien. Burgemeester Jack van der Hoek en kinderburgemeester Silke van Heukelom hielden een toespraak. De kinderburgemeester legde tevens symbolisch 1 van de 220 witte rozen als gebaar voor alle mensen die zelf niet bij de herdenking aanwezig konden zijn. Er werd een taptoe geblazen door een trompettist, gevolgd door 1 minuut stilte en tot slot een couplet van het Wilhelmus.

Burgemeester Daan Prevoo, foto: gemeente Valkenburg aan de Geul
Klimatoloog Aimee Slangen, foto: NIOZ

Programma symposium
Van 11.00 tot 12.00 uur.

Na afloop van de herdenking vond er een symposium plaats, dat via een livestream gevolgd kon worden. De titel van het symposium is ‘Watersnood: van 1953 tot Limburg’. Een van de gasten was Gerard Slokkers uit Halsteren, die als achtjarige de ramp meemaakte. Burgemeester Jack van der Hoek en kinderburgemeester Silke van Heukelom leverden ook een bijdrage.
Verder was onder andere burgemeester Daan Prevoo in deze uitzending te gast, samen met bewoners uit Limburg die hun huis zijn kwijtgeraakt door de watersnood van de zomer 2021. Samen met overlevenden van de Watersnoodramp uit 1953 blikten zij terug op het moment dat ze overvallen werden door het water.
Aansluitend sprak een medewerker van Reddingsbrigade Nederland over de evacuatie in Limburg. Klimatoloog Aimee Slangen vertelde over het onthutsende klimaatrapport dat vorig jaar verscheen. Zij schreef mee aan dit rapport en concludeerde dat de zeespiegelstijging sneller gaat dan ooit. Gedurende het programma werden nieuwe video’s van het Oral History project getoond. Maikel Coomans presenteerde het symposium.
Ook het symposium is terug te zien:

Bloem leggen
Ook dit jaar werden de slachtoffers van de watersnood van 1 februari 1953 herdacht door het (laten) leggen van een bloem. Heel veel mensen reserveerden daartoe via de webshop een witte roos. Alle 220 rozen werden tijdens de herdenking neergelegd bij het watersnoodmonument van Gust Romijn, naast het Watersnoodmuseum. Zo heeft u, ondanks dat u er persoonlijk niet bij was, toch stilgestaan bij de herdenking en er met uw roos aan bijgedragen.

Deel dit bericht