Slachtoffers


Een overzicht van de slachtoffers is te vinden op www.deramp.nl, een plaats voor herinneringen aan slachtoffers van de Watersnood 1953.

In het museum

Er zijn verschillende lijsten met slachtoffers van de watersnoodramp van 1953. Het Watersnoodmuseum houdt de officiële lijst van het Rode Kruis aan. Alle namen zijn te vinden op een aantal wanden in caisson 2.

Namen krijgen een gezicht


Tijdens de Watersnoodramp van 1953 kwamen 1836 mensen om. Het betekende voor velen een verlies van dierbaren. Een gemis dat niet te bevatten is.

Gedurende de komende 5 jaar (2018-2022) worden van zoveel mogelijk slachtoffers, in totaal waren er 1836 slachtoffers van de watersnood van 1 februari 1953, portretten achterhaald, verzameld, gedocumenteerd en in een database opgenomen. Daarnaast worden de foto’s getoond in het Watersnoodmuseum en mogelijk gepubliceerd; op een respectvolle en integere wijze.

‘De Verdronkenen’


Op 1 februari 2018, 65 jaar na de Watersnoodramp van 1953, heeft het monumentale kunstwerk ‘De Verdronkenen’ van Miep van Riessen een plek gekregen in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Het is een geborduurd eerbetoon aan alle 1836 slachtoffers van de ramp, dat veel bewondering en emoties oproept.

Zo zijn de namen van slachtoffers en de geografische omvang van de ramp in het kunstwerk letterlijk met elkaar verweven. Als bron voor de namen in het werk heeft Miep van Riessen gebruik gemaakt van de officiële slachtofferlijst van Het Rode Kruis.

Niet vergeten


Multimediaal monument ‘1835 + 1’ – een interactieve installatie – houdt de herinnering levend aan hen die omkwamen: 1835 geregistreerde doden plus de baby die op zaterdagavond 31 januari is geboren, in de nacht van 31 januari op 1 februari verdrinkt en nooit is gevonden. Familieleden en vrienden leverden verhalen – soms met kleine details – over de dierbaren die ze hebben verloren. De bezoeker hoort de verhalen door een naam van een slachtoffer op een beeldscherm aan te tikken. Nog steeds krijgt het Watersnoodmuseum verhalen aangeleverd, opdat de doden niet vergeten worden.

Caisson 2 Wanhoop en daadkracht

Noodbegraafplaatsen


De eerste slachtoffers werden op noodbegraafplaatsen begraven, later vond dan een herbegrafenis plaats. Veelal werden de slachtoffers dan bij elkaar begraven met een monument als herdenkingsplaats.