Wanhoop en daadkracht

Tijdens de rampnacht proberen PTT’ers wanhopig hulp te zoeken via de telefoon. Zij worden niet gehoord. Radio-amateurs lukt het wel met een zelfgebouwde zender. Reddingswerk en hulpverlening komen op gang.

In caisson 2 verhalen over wanhoop en daadkracht. Wanhoop van zij die getroffen zijn door de watersnoodramp. Daadkracht van de hulpverleners: van Urker Vissers en het Rode Kruis tot militairen.

Eerbetoon
Multimediaal monument 1835 + 1 – een interactieve installatie – houdt de herinnering levend aan hen die het leven lieten: 1835 geregistreerde doden en de baby die op zaterdagavond 31 januari is geboren, in de nacht van 31 januari op 1 februari verdrinkt en nooit is gevonden. Familieleden en vrienden beschrijven – soms met kleine details – de dierbaren die ze hebben verloren. De bezoeker hoort de verhalen nadat de naam van het slachtoffer is uitgesproken.

Er zijn verschillende lijsten met slachtoffers van de watersnoodramp van 1953. Het Watersnoodmuseum houdt de officiële lijst van het Rode Kruis aan. Deze is gesorteerd op gemeente van overlijden en per (woon)plaatsnaam op achternaam.

Exposities