De dijken breken

Het is de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. Een zware noordwesterstorm stuwt het Noordzeewater hoog op in het Engelse kanaal. Nog voordat de (spring)vloed op z’n hoogst is breken de dijken in zuidwest-Nederland.

In caisson 1 wordt het verhaal van de watersnoodramp verteld. Dat wordt gedaan met historische polygoonbeelden en tal van schijnbaar alledaagse gebruiksvoorwerpen. Samen schetsen die een beeld van de ramp die zich die nacht voltrokken heeft. Ook heeft de collectie fotoboeken en knipselmappen over de watersnoodramp grote historische waarde.

Persoonlijke verhalen
In de kijk- en luisterhoek van caisson 1 verhalen in woord en beeld van slachtoffers, hulpverleners en anderen die de ramp hebben meegemaakt, opgetekend in het kader van het Oral History Project ‘1953, Het Verhaal’. Projectleider Jaap Schoof heeft samen met een aantal vrijwilligers van het watersnoodmuseum tal van mensen geïnterviewd en hun verhalen vastgelegd. De zoektocht naar getuigen en hun verhalen gaat verder. De verhalen zijn niet alleen vastgelegd voor het Watersnoodmuseum. Het interviewmateriaal wordt ook bewaard in het Zeeuws Archief.

Meer informatie over het Oral History Project en de interviews vind je hier.

Exposities