De strijd is van altijd

We zijn in Nederland nooit klaar met waterbeheer. De keuzes die nu voor het deltagebied gemaakt worden, werken door in de (verre) toekomst. Dat maakt waterbeheer intrigerend en spannend.

Waterbewustzijn
Waterbewustzijn – daar draait het om in caisson 4. Water heeft een belangrijke rol in het dagelijks leven en met waterbeheer ben je nooit klaar.
De kracht van het water wordt getoond in een 7 minuten durende film, geprojecteerd op een gebogen scherm van 18 bij 3.5 meter. Met onder meer overstromingen van over heel de wereld en het bijzondere verhaal van de mannen van Colijnsplaat en hun gevecht met het water in 1953.

In een speciale filmcabine is het verhaal te bekijken van een vrouw die in 2004 met haar gezin in Sri Lanka getroffen werd door een Tsunami, wat haar leven voorgoed veranderde.

In een grote ‘zandbak’ zijn met behulp van geavanceerde technieken (augmented reality) de waterstromen in een virtueel landschap te veranderen en is te zien wat dat voor invloed heeft op het landschap. Bezoekers worden na afloop gevraagd wat ze zouden meenemen als ze hun huis moeten ontvluchten door een overstroming. Wat dat dan zou zijn, kunnen ze opschrijven en achterlaten op een speciaal daarvoor gereserveerde wand.

Museumwinkel
Aan het eind van caisson 4 is de museumwinkel. Boeken – voor jong en oud(er) – over de Watersnoodramp van 1953 zijn er natuurlijk te vinden, maar bezoekers kunnen er ook terecht voor historische kaarten en plattegronden, DVD’s, speciale postzegels en educatiepaketten.
En niet te vergeten cadeaubonnen om een museumbezoek cadeau te doen. Ook streekproducten ontbreken niet; voor bezoekers die naast een herinnering aan het museum ook iets speciaal Zeeuws willen meenemen. De winkel is ook online te vinden.