Het ‘Huis van Janny’ kwartet


Het ‘Huis van Janny’ kwartetspel is geschikt voor 2 tot maximaal 5 spelers. Je speelt het spel met 52 kwartetkaarten, ofwel 13 kwartetten (vier bij elkaar horende kaarten). Tijdens het spel probeer je zoveel mogelijk kwartetten te verzamelen.

Aantal spelers: 2-5
Duur: 15 minuten
Leeftijd: vanaf 4 jaar

Schudt de kaarten goed door elkaar. Verdeel alle kaarten over de spelers. Laat niemand zien welke kaarten je hebt.

De jongste speler mag beginnen. Hij of zij vraagt aan één van de andere spelers een kaart die nog nodig is om een kwartet te maken. Noem hierbij de naam van het kwartet en vervolgens de speelkaart die je graag zou willen hebben. Je mag alleen een kaart vragen van een onderwerp waarvan je er zelf al minimaal één hebt. Heeft jouw tegenstander de gevraagde kaart in zijn hand, dan zal hij of zij deze aan je moeten afgeven. Je bent dan nog steeds aan de beurt en mag opnieuw een kaart vragen aan een speler naar keuze. Mocht de speler de kaart niet in zijn of haar bezit hebben, dan ben je de beurt kwijt. De speler aan wie je de kaart vroeg neemt de beurt van je over.

Heb je een set van 4 kaarten? Dan moet je kwartet roepen. Je legt het kwartet open op de tafel neer. Als alle kwartetten compleet zijn telt ieder hoeveel kwartetten hij of zij heeft. Degene met de meeste kwartetten wint het spel.

Bij 2 of 3 spelers
Als je het spel met 2 spelers speelt, krijgt ieder 10 kaarten. De overige kaarten worden op een gedekte stapel gelegd. Nadat iemand zijn beurt voorbij is, pakt hij of zij een nieuwe kaart van de stapel, zo lang de voorraad strekt. Je kunt ervoor kiezen om deze variant ook met 3 spelers te doen, om het spel iets moeilijker te maken.