Hondje Bläsz

Het verhaal van hondje Bläsz begint in 1946. Albert van Citters was destijds burgemeester van Burgh-Haamstede. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij een tijdelijk Zwitserland. Na de oorlog besloot hij Zwitserland nog een keer te bezoeken. Tijdens dit bezoek in het jaar 1946 maakte hij in het plaatsje Toggerburger Tal kennis met de Appenzeller Sennenhond. Hij werd gelijk verliefd op het ras en nam een teefje mee. Enkele jaren later nam hij opnieuw tijdens zijn bezoek aan Zwitserland een Appenzeller Sennenhond mee, dit keer een reutje. Kort daarna werden er vier puppy’s geboren, waaronder Bläsz. Hondje Bläsz werd gekocht door Flip de Jonge, een boer uit Scharendijke, waar Bläsz helemaal in de familie opgenomen werd.

Held van Scharendijke

Twee jaar later overspoelde het water het dorp Scharendijke tijdens de Watersnoodramp van 1953. De Jonge sneed de touwen door waar zijn vee aan vast zat in de hoop dat zijn koeien en kalveren naar de dijk zouden vluchten. Maar zijn vee bleef staan terwijl het water steeds hoger kwam. Niks hielp. Familie de Jonge is gevlucht in de hoop dat het vee zichzelf alsnog in veiligheid zou brengen.

De volgende ochtend ging De Jonge met Bläsz terug naar Scharendijke om te kijken of zijn vee de nacht had overleefd. Zijn vee leefde nog, maar reageerde nergens meer op. Bläsz sprong in het ijskoude water en kreeg de dieren uiteindelijk in beweging door in hun poten en staarten te bijten. Hierna begeleidde hij het vee veilig de dijk op.

De hele dag was Bläsz bezig met het vee, uiteindelijk heeft hij gedurende de dag 45 koeien en kalveren gered. Het geredde vee werd per schip naar Boskoop afgevoerd. De volgende dag werd Bläsz weer ingezet en redde deze keer tientallen dieren van de buren uit het water. Bläsz was helemaal op na deze twee dagen, hij werd teruggebracht naar de familie Van Citters om weer aan te sterken. Na een tijdje goed eten en veel rust werd hij langzaam weer de oude Bläsz.

Niet onopgemerkt gebleven

De heldendaad van Bläsz werd opgenomen door de pers. Op 23 maart heeft Bläsz een poot gegeven aan koningin Juliana tijdens haar bezoek aan Burgh.

Ook in Amerika merkte men hondje Bläsz op. Daar werd besloten om Bläsz een onderscheiding te geven: de Honor Award Oscar voor 1953. Normaal gesproken is deze Oscar voor mensen bestemd, maar in dat jaar koos men voor hondje Bläsz. Bläsz ontving een leverworst, een toespraak en moest op de foto.

Het baasje van Bläsz ontving van het Rotterdams Nieuwsblad een mooie halsband en een beeldje. Op het beeldje is te lezen: Honor dog 1953. Hero of Netherlands floods. Saved many lives. Presented by Huntingdon Dog Club inc. New York U.S.A.

Bläsz vereeuwigd

Dankzij vele verschillende betrokkenen is het mogelijk gemaakt om hondje Bläsz te vereeuwigen. Kunstenares Miems van Citters heeft het standbeeld van hondje Bläsz gemaakt welke nu een vaste plek heeft op het Bethlehemplein te Scharendijke.