Nieuwe editie ‘Dichter bij Water’ op 14 september 2024

Op Zaterdag 14 september kijken we door de lens van dichters en performers naar de altijd veranderende Delta met als thema ‘Binnenzee’. Ga met ons mee op een poëtische zoektocht naar onze driehoeksverhouding met water en land.

Programma

Start programma: 14:00 (Inloop vanaf 13:30).

  • Presentatie winnende museumgedicht. * Voordracht en onthulling van het winnende museumgedicht, een open oproep.
  • Golfweg 112: In gesprek met de zee – door Tato Wesselo, spoken word, Frans Blanker, piano, gitaar en sax, en Bibian Scheepstra, dans. De perfomance ‘Golfweg 112’ ontstond op een mooie zonnige dag, ergens onderweg tussen Zierikzee en de Kop van Schouwen. Terwijl Frans, Bibian en Tato verzeild waren geraakt in een gesprek over de natuur sprak plotseling de Zee hen fel toe. Schreeuwend, proestend, en met windvlagen donderde haar ziltige stem, waardoor we nader tot elkaar moesten komen om elkaar beter te kunnen verstaan.
  • Voordrachten Zeeuwse (stads)dichters(gildes) en installatie. ** Dichters dragen hun inzending voor met als opdracht: Bespiegel een Zeeuwse binnenzee. De geïllustreerde gedichten zijn te zien in een installatie, nabij het podium.
  • In gesprek met het landschap (keuzeprogramma).

– Stiltewandeling door ruimte en tijd met Marie de Visser

– Het landschap als dichter met Nikki Ong

– Houd het programma in de gaten voor andere opties

  • ‘Veldnotities’ van Tijs van Bragt met muziek van Broeder Dieleman. Geïmproviseerde muziek en poëzie verbeelden samen het landschap.

Einde programma 16:45 (gevolgd door een borrel).

Aanmelden
Tip: 14 september is het Open Monumentendag. Bezoek vooraf een monument in de buurt of bezoek het Watersnoodmuseum met 25% korting.

Golfweg 112: van links naar rechts: Tato Wesselo, Bibian Scheepstra en Frans Blanker.

*Open Oproep inzenden museumgedicht

Om de dichtkunst ook in het Watersnoodmuseum een plek te geven, willen we middels een open call iedereen de kans geven een gedicht in te zenden rondom het thema binnenzee. Gebaseerd op het jongste rapport van Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Wat wordt er van de Delta als we een kunstmatig meer voor de kust aanleggen? Dijken we daarmee niet ook onze identiteit in? Het winnende gedicht zal op een prominente plek in het Watersnoodmuseum worden getoond; namelijk in de glazen tunnel tussen caisson 3 en 4. Het gedicht is daar te zien van september 2024 tot eind januari 2025. Daarnaast krijgt de dichter van het winnende gedicht een honorarium van €285 indien het gedicht tijdens het festival op 14 september 2024 wordt voorgedragen.

 

Een belangrijk criterium is dat het gedicht respectvol is en daarmee past in het Watersnoodmuseum. Gedichten kunnen worden ingezonden via: rdlandmeter@watersnoodmuseum.nl met Museumgedicht + naam als onderwerp t/m 31 augustus 2024. De inzending bestaat uit een niet eerder gepubliceerd gedicht per dichter met een maximale lengte van een A4.

De inzendingen zullen anoniem worden beoordeeld door de jury bestaande uit:

  • Siemco Louwerse, directeur-bestuurder Watersnoodmuseum
  • Dieuwke Parlevliet, schrijver, kunstenaar en theoloog
  • Aschwin van den Abeele, directeur-bestuurder KEW en voormalig stadsdichter van Middelburg

** Oproep Stadsdichters en dichtersgilden

Oproep aan Zeeuwse (Stads)dichters(gilden): Bespiegel een Zeeuwse binnenzeeHet Grevelingenmeer bevat stilstaand, zuurstofarm zout water, met alle gevolgen voor plantaardig en dierlijk leven. Is het terugbrengen van de getijden de oplossing? Van de Grevelingen een zoetwaterbekken maken, met totaal andere flora en fauna tot gevolg, zou zorgen voor de landbouw wegnemen en het tekort aan drinkwater opheffen[1]. Kan je de hele Zeeuwse Delta opvatten als een binnenzee?[2] Als gevolg van de (om)loop van de warme golfstroom, kreeg de Zeeuwse Delta een bijzondere eigen flora en fauna[3]. Bespiegel rechtstreeks, of via een duik in de eigen binnenzee.

Lees de voorwaarden en het reglement op de website van Literair Café ‘de Geestgronden’.

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met Literair Café de Geestgronden, Gemeente Puurs-Sint-Amands en mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Interreg Vlaanderen-Nederland.

Deel dit bericht