Nieuwe editie ‘Dichter bij Water’ op 14 september 2024

Op Zaterdag 14 september kijken we door de lens van dichters en performers naar de altijd veranderende Delta met als thema ‘Binnenzee’. Ga met ons mee op een poëtische zoektocht naar onze driehoeksverhouding met water en land.

Programma

Start programma: 14:00 (Inloop vanaf 13:30).

  • Presentatie winnende museumgedicht. * Voordracht en onthulling van het winnende museumgedicht, een open oproep.
  • Golfweg 112: In gesprek met de zee – door Tato Wesselo, spoken word, Frans Blanker, piano, gitaar en sax, en Bibian Scheepstra, dans. De perfomance ‘Golfweg 112’ ontstond op een mooie zonnige dag, ergens onderweg tussen Zierikzee en de Kop van Schouwen. Terwijl Frans, Bibian en Tato verzeild waren geraakt in een gesprek over de natuur sprak plotseling de Zee hen fel toe. Schreeuwend, proestend, en met windvlagen donderde haar ziltige stem, waardoor we nader tot elkaar moesten komen om elkaar beter te kunnen verstaan.
  • Voordrachten Zeeuwse (stads)dichters(gildes) en installatie. ** Dichters dragen hun inzending voor met als opdracht: Bespiegel een Zeeuwse binnenzee. De geïllustreerde gedichten zijn te zien in een installatie, nabij het podium.
  • In gesprek met het landschap (keuzeprogramma).

– Stiltewandeling door ruimte en tijd met Marie de Visser

– Het landschap als dichter met Nikki Ong

– Houd het programma in de gaten voor andere opties

  • ‘Veldnotities’ van Tijs van Bragt met muziek van Ries de Vuyst. Geïmproviseerde muziek en poëzie verbeelden samen het landschap.

Einde programma 16:45 (gevolgd door een borrel).

Aanmelden
Tip: 14 september is het Open Monumentendag. Bezoek vooraf een monument in de buurt of bezoek het Watersnoodmuseum met 25% korting.

Golfweg 112: van links naar rechts: Tato Wesselo, Bibian Scheepstra en Frans Blanker.

Keuzeprogramma – In gesprek met het landschap

Tijdens het keuzeprogramma kunt u kiezen uit onderstaande drie onderdelen.

Marieke Polderdijk – In gesprek met grond en water

We gaan het landschap rondom het museum ontmoeten en naar haar luisteren met ons lichaam met een focus op onze neus en handen.

Onze zintuigelijke ervaringen componeren we tot een collectief gedicht dat we met Oosterscheldewater op papier zetten en dat we voordragen aan het landschap.

Marieke Polderdijk (1994) creëert performances / excursies / voorstellingen en installaties in tekst / beeld / beweging en stem waarin fysieke handeling, verbinding met de aanwezige mensen, het landschap, het rituele, onderzoek en spelen centraal staat. In Mariekes werk vloeien verschillende disciplines als tekst, beweging film, stem en illustratie uit elkaar voort en met elkaar samen.

 

Nikki Ong – Schrijven met het landschap

Bij dit keuze onderdeel gaan we schrijven met het landschap; in dialoog met de omgeving. Om dat te bereiken gaan we eerst het landschap laten spreken, en daarna pas jezelf invoegen. Het doel is om niet te beginnen bij jezelf en je eigen gedachten, maar bij wat het landschap je geeft.

Nikki Ong (1998) studeerde in 2023 af aan de opleiding Writing for Performance en won met haar afstudeerwerk Waterwezen: een poging om geen mens te zijn de Pluijm onderzoeksprijs. Thema’s die veel terugkomen in haar werk zijn ecologie, de relatie tussen mens en landschap en de perspectieven van niet-menselijk leven. Ook haar Indische achtergrond, feminisme en vrouw-zijn komen vaak voor in haar teksten en voorstellingen.

 

Marie de Visser – Stiltewandeling door landschap en tijd

Tijdens de stiltewandeling gaat de telefoon uit en je zintuigen aan. Op drie plaatsen tijdens de wandeling wordt een verhaal vertelt vanuit het perspectief van landschapselementen. Deze voeren je mee door het landschap en de tijd. De wandeling duurt ongeveer een half uurtje gevolgd door een oefening.

Marie de Visser (1999) volgt de master Global Environmental History aan de universiteit van Uppsala in Zweden. Haar masterscriptie gaat over de relatie tussen Zeeuws-Vlamingen en hun landschap, in het specifiek wanneer er een verandering op handen is die mens-gemaakt is.

Aanmelden

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met Literair Café de Geestgronden, Gemeente Puurs-Sint-Amands en mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Interreg Vlaanderen-Nederland.

Deel dit bericht