Open Dag Watersnoodmuseum

04feb10:0017:00Open Dag WatersnoodmuseumZaterdag 4 februari 2023 opent het Watersnoodmuseum van 10.00 uur tot 17.00 uur gratis haar deuren voor bezoekers.10:00 - 17:00

Evenement details

Download hier het hele programma

Zaterdag 4 februari 2023 opent het Watersnoodmuseum van 10.00 uur tot 17.00 uur gratis haar deuren voor bezoekers. Tijdens deze Open Dag is er in zowel het museum, in het naastgelegen Vijfde Caisson en in twee grote tenten een uitgebreid activiteitenprogramma. Van lezingen en workshops tot live muziek en toneelvoorstellingen. Diverse partners van het museum verzorgen een stand en/of presentaties. Voor kinderen tussen 7 tot 12 jaar is er een apart programma.

ACTIVITEITEN

Caisson 1 t/m 4 Watersnoodmuseum

Toneelvoorstellingen

Geschreven door: Nelleke Tamerus

Gespeeld door: Tess van Dam, Yolanda Smits, Wilco de Valk, Mels Hoogenboom

Tijd: 10.00-17.00 uur (met af en toe een pauze voor de acteurs)

Na de ramp werden houten woningen geschonken door landen als Zweden, Noorwegen, Denemarken. In het museum staat zo’n geschenkwoning opgebouwd. Acteurs brengen deze woning tot leven. Coba en haar 12-jarige dochter Janny zijn thuis op de open dag. Loop gerust naar binnen. Zij vertellen u over hun leven in de nieuwe woning. Heimwee naar wat was en blijdschap over deze nieuwe start.

Ook zijn er acteurs te vinden bij de grote machines in caisson 3. Snel na de ramp werd begonnen met herstelwerkzaamheden. De gaten in de dijken moesten worden gedicht. Het was vechten tegen het water. Er was geen draaiboek, geen autoriteit die overzicht had. Met doorzettingsvermogen en veel goede wil werden de handen uit de mouwen gestoken. Maar door miscommunicatie en beslissingen uit eigenbelang ging niet alles van een leien dakje. Luister maar naar Jaap en Bram, zij rusten juist even uit van hun gezwoeg tegen het water.

Live muziek

Door: saxofoon kwartet

Tijd: 10.30-11.00 uur & 11.30-12.00 uur

Diverse activiteiten

Tijd: 10.00-17.00 uur (doorlopend)

 • Radiozendamateurs
 • Interactieve waterbakken van NIOZ & Watersnoodmuseum
 • Waterschap: Korte workshops Water Werkers # junior
 • Nationaal Park Oosterschelde
 • Reddingsbrigade: verschillende activiteiten & elk heel uur van 11.00-16.00 uur: Communicatie speurtocht voor kinderen in caisson 1
 • Registratie van het Watersnoodmuseum: mogelijkheid om objecten en verhalen over de Watersnoodramp te schenken
 • Kleurwedstrijd
 • Wedstrijd ‘Caisson hengelen’
 • Vrienden van het Watersnoodmuseum
 • (Kinder)boeken signeren: Teuntje den Haan ‘Een muur van water’ en Marthe Jongbloed ‘Gevaarlijk water’
 • Spelsessies ‘Ruimte voor de rivier’

 Grote tent (links)

 Optreden Bruinisser Visserskoor

Tijd: 11.00-11.30 uur & 12.00-12.30 uur

Slotconcert Forces of the Sea

Door: Projectorkest Schouwen-Duiveland

Tijd: 15.30-17.00 uur

Forces of the Sea is een muziektheaterproductie rondom het thema ‘Klimaatverandering’. Het publiek wordt meegenomen op een klimaatreis door verleden, heden en toekomst. Hoe weer en klimaat precies met elkaar verweven zijn, zal worden toegelicht door RTL-weervrouw Marjon de Hond. Samen met acteur Mels Hoogenboom gaat zij voorop in de reis langs die plaatsen waar de klimaatinvloeden het meest zichtbaar zijn. De muziek van deze voorstelling wordt verzorgd door Harmonievereniging Nut & Uitspanning uit Zonnemaire. Het projectorkest bestaat uit leden van N&U en andere muzikanten afkomstig uit Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant. Zangeres Eline van der Wilt zal samen met het orkest o.a. het prachtige ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ vertolken. De algehele leiding is in handen van dirigent Arjan Muller.

Kleine tent (rechts)

Diverse activiteiten

Tijd: 10.00-17.00 uur (doorlopend)

 • Workshop bolus maken
 • Ophaalpunt boek ‘Drieënvijftig opgediepte verhalen over de ramp van ‘53’. Deze uitgave van Wereldregio en Watersnoodmuseum is gratis voor alle 70-jarigen wonend op Schouwen-Duiveland op vertoon van legitimatie.
 • Bakproducten
 • Ontmoet de kaasboer Teun Biemond. Luister naar zijn persoonlijke verhaal achter het museumstuk het koffertje van Teun.
 • Verkoop van vers gemaakte soepen door Het Vijfde Caisson

KINDERPROGRAMMA

Waterzaal Het Vijfde Caisson

Kinderprogramma

Tijd: 11.00-16.00 uur

Doorlopend vinden er verschillende kinderactiviteiten plaats. Zo is er een verhalen verteller, kunnen kinderen mee doen met een quiz en is er een activiteit ‘koffer vol verhalen’. Het programma is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

LEZINGEN

Groepszaal caisson 1

Opening tentoonstelling: Herdenking in Delfts blauw

Tijd: 10.00-10.15 uur

Ik ben van 1953: Verhalen en objecten uit afleveringen Omroep zeeland

Door: Marc van Velzen en Mirjam van Wouw

Tijd: 10.30-11.00 uur

Het Watersnoodmuseum ging samen met Omroep Zeeland op reis door het rampgebied, zoekend naar voorwerpen die aan de Watersnoodramp van 1953 herinneren. Veel ooggetuigen en nabestaanden deelden hun verhaal bij de ‘Ik ben van 1953’-bus. Bijzondere voorwerpen met een verhaal over de ramp zijn terug te zien in de tentoonstelling ‘Ik ben van 1953’, die vanaf februari 2023 te zien is.

Dorp, stad en Land en hun onderzoek naar de geschenkwoningen

Door: mevr. ir. Aimée de Back

Tijd: 11.15-11.45 uur

Boekpresentatie ‘Een muur van water’

Door: Teuntje de Haan

Tijd: 12.00-12.30 uur

Zelfs na 70 jaar geeft de ramp nog geheimen prijs. Teuntje de Haan vertelt over de Watersnoodramp en over de ontdekking die ze deed na de verschijning van haar boek Een muur van water. Bij de signeersessie geeft ze een uniek geschenk.

Lezing NIOZ: Lessen uit ons verleden voor de waterveiligheid van de toekomst

Door: Tjeerd Bouma

Tijd: 12.45-13.15 uur

We staan in Nederland voor een grote uitdaging: hoe blijven we veilig als zeespiegelstijging gaat versnellen? Zijn we nu op de goede weg, of zijn er slimmere manieren om in de toekomst veilig te blijven? En zijn er uit ons verleden lessen te leren voor de toekomst? We kijken terug op de ontstaansgeschiedenis van Zeeland, en rampen zoals de Kerststorm van 1717 en de Watersnoodramp van 1953, om te praten over de veiligheid van onze toekomst.

Project markeren stroomgaten 1953

Door: Koos Hage

Tijd: 13.30-14.00 uur

In de ‘Atlas van de Watersnood 1953’ worden alle stroomgaten – de gaten in de zeedijken die zo diep uitgesleten waren dat het water er dag en nacht in en uitstroomde – in beeld gebracht. Deze bressen waren het moeilijkst te dichten. Op Schouwen-Duiveland werd het gat bij Ouwerkerk als laatste in het hele rampgebied gesloten. Hier in het Watersnoodmuseum zijn we op de plaatst waar dit stroomgat SD14 op 6 november 1953, om een paar minuten voor middernacht met de caissons waarin we nu zitten, gesloten. Om voorstelbaar te maken waar al die diepste gaten zaten, 96 in totaal van Sluis tot op Texel en van Goeree-Overflakkee tot Nieuwendijk, worden ze bovenop de dijken gemarkeerd.  In de presentatie wordt het project toegelicht.

Lezing KNMI: Klimaatverandering en stormvloeden

Door: Andreas Sterl

Tijd: 14.15-14.45 uur

Door de uitstoot van broeikasgassen veranderd het klimaat. Het wordt warmer, hevige regenval wordt sterker, en het ijs verdwijnt. Wat merken we er nu al van, en wat staat ons in Nederland nog te wachten? Zullen stormen, en als gevolg ervan stormvloeden, sterker worden? Of valt het wel mee?

Deze lezing geeft achtergrondinformatie over klimaatverandering en wat die voor Nederland betekent.

Lezing: De voorspeller van de ramp?

Door: Jaap Schoof

Tijd: 15.00-15.30 uur

Tijdens deze lezing wordt het verhaal van Waterstaatkundige Johan van Veen (1893-1959) verteld. Hij heeft voor en na de ramp veel betekend voor de waterveiligheid van de Zuidwestelijke Delta en wordt ook wel gezien als de ‘vader van het Deltaplan’.

Boekpresentatie ‘Een muur van water’

Door: Teuntje de Haan

Tijd: 15.45-16.15 uur

Zelfs na 70 jaar geeft de ramp nog geheimen prijs. Teuntje de Haan vertelt over de Watersnoodramp en over de ontdekking die ze deed na de verschijning van haar boek Een muur van water. Bij de signeersessie geeft ze een uniek geschenk.

Auditorium Het Vijfde Caisson

Boekpresentatie van Gevaarlijk water

Door: Marte Jongbloed

Tijd: 13.00-13.30 uur

Ontmoet de makers en de hoofdpersonen van ‘de vermisten van ’53’

Tijd: 14.00-15.00 uur

‘De vermisten van ’53’is een nieuwe podcastserie van de PZC en het AD. Tijdens deze bijeenkomst komen de makers en de hoofdpersonen van de podcast ‘De vermisten van ’53’ bij elkaar. In deze unieke setting vragen verslaggevers alles wat je nog wilde weten nadat je de podcast hebt beluisterd.

Lezing: DNA-verwantschapsonderzoek Watersnoodramp

Door: Hans Geldof  (Forensisch  onderzoeker – Politie)  en Carla van Dongen (DNA-specialist – verwantschapsonderzoek- NFI)

Tijd: 15.00 -15.30 uur

De presentatie gaat over het DNA-onderzoek,  dat uitgevoerd wordt met de bedoeling om de graven  met een onbekend slachtoffer van de watersnoodramp, waarvan ‘men ‘ nog steeds niet weet, wie dit slachtoffer is,  een naam  hierbij te zoeken.  Om de naam / identiteit te kunnen achterhalen, is er DNA nodig – zo mogelijk – van de eerste  en/of  de tweede generatie familieleden van de nog vermiste persoon van de ramp. De kans op het bij elkaar passen van een naam van de vermiste persoon en de verkregen DNA  is bij deze  groep het grootst.

Boekpresentatie van Gevaarlijk water

Door: Marte Jongbloed

Tijd: 16.00-16.30 uur

Toon meer

Add comment