Uitzending tv-special 'De Nacht van '53'

01feb16:00Uitzending tv-special 'De Nacht van '53'Omroep Zeeland televisie16:00(GMT+01:00)

Evenement details

Zeventig jaar geleden vond er een grote Watersnoodramp in het zuidwesten van Nederland plaats. Om deze Ramp te herdenken hebben de EO en Omroep Zeeland samen een tv-special ontwikkeld: De nacht van ’53. Presentator Kefah Allush (EO) neemt de kijker mee in de spannende en dramatische uren vlak voor en vlak nadat de dijken breken. Op verschillende historische locaties in Zeeland brengt presentator Kefah Allush het verhaal van die nacht tot leven, van uur tot uur. Daarnaast komen er ook ooggetuigen aan het woord die als kind de Watersnoodramp hebben meegemaakt.

De impact van de Ramp was enorm: 1836 mensen en honderdduizenden dieren kwamen om. Dat is nog altijd voelbaar in het leven van veel Zeeuwen, inwoners van Zuid-Holland en West-Brabant. De ooggetuigen vertellen over de herinneringen aan die nacht, maar ook hoe ze dit de rest van hun leven hebben meegedragen.

Willy Pilaar is één van die ooggetuigen. Ze is net negen jaar oud ten tijde van de Watersnoodramp en kan zich die nacht nog zo voor zich halen: “Het was zo koud, regen, sneeuw, ik hoor het water nog denderen.” Alhoewel ze als kind ‘goed’ uit de rampnacht is gekomen, hield ze er meer aan over dan gedacht. Als het hevig stormt gaat ze niet naar bed, maar wacht ze tot het weer licht wordt. Ook heeft ze op zolder een doos met spullen staan met onder andere touw, kaarsen en lucifers die haar moeten beschermen bij een volgende watersnoodramp.

Toen en nu
De opnames waarin Kefah het verhaal van de Watersnoodramp vertelt, zijn in één nacht opgenomen. Hij trekt langs een aantal locaties zoals het Keizersbolwerk in Vlissingen, het Katseveer aan de Oosterschelde en de kerktoren van Oude-Tonge. Met behulp van visuele technieken neemt hij de kijker vanuit de geschiedenis mee naar het nu: wat zou het betekenen als je woonplaats, straat of huis getroffen wordt door een watersnood zoals die in 1953?

‘De nacht van ‘53’ is op 1 februari om 16.00 uur te zien bij Omroep Zeeland.

 

Toon meer

Tijd

(Woensdag) 16:00(GMT+01:00)

Locatie

Omroep Zeeland televisie

Other Events

Add comment