Als het water komt - Groep 7 + 8


Tijdens de route ‘als het water komt’ heb je vragen gemaakt in het museum. Check hier of jouw antwoorden goed zijn.In ‘als het water komt’ ben je icoontjes tegengekomen met opdrachten voor thuis of op school. Deze opdrachten vind je op deze pagina. Download hier het werkblad waarop je de antwoorden van deze opdrachten kunt invullen.

Voor de waterbouwers die thuis en/of op school nog aan de slag gaan!

1) Het verhaal van Wim Schot

In het museum heb je een boot (een vlet) gezien. Je bent erachter gekomen dat na de rampnacht veel mensen per boot werden gered. Ook Wim Schot heeft veel mensen van de daken gered. Over zijn belevingen vertelt hij in dit filmpje.

Wat was de belangrijkste conclusie van de man van het ‘verkeerde’ koffertje?

2) Het verhaal van Daan von Eugen

Tijdens ‘als het water komt’ heb je kunnen ontdekken hoe zinkstukken eruitzien en worden gemaakt. Daan von Eugen heeft tijdens zijn studie meegeholpen met het maken van de zinkstukken. Daarover vertelt hij in dit filmpje.

Hoe vond Daan dit werk? En waarom?

3) Herdenken

Herdenken van een ramp kan op veel verschillende manieren. In het museum ben je verschillende monumenten tegengekomen.

Waar en op welke manier wordt de Watersnoodramp van 1953 bij jou in de buurt herdacht? Dat kan een monument zijn, maar ook een jaarlijkse herdenking of een kunstwerk.

4) Het verhaal van Annie Ponsioen

Stond je er ook zo versteld van dat zoveel landen hulpgoederen schonken aan het rampgebied? Al die hulpgoederen moesten worden gesorteerd.
Annie was negentien en zat in Den Haag op school. Haar klas was door het Rode Kruis gevraagd om kleding te sorteren voor de getroffen gebieden. Annie vertelt hoe dat was.

Stel je bent alles verloren tijdens de ramp. Welke vijf hulpgoederen denk jij het meest nodig te hebben?

5) Leestip

Ken jij het boek ‘De zee kwam door de brievenbus’? Lees door de ogen van Liesje hoe zij de Watersnoodramp beleefde.

Webshop: De zee kwam door de brievenbus

6) Bouw een geschenkwoning

In de geschenkwoning heb je Janny leren kennen en kon je zien hoe haar woning er van binnen uitzag. Download de bouwplaat en ga aan de slag om de woning van Janny in elkaar te zetten.

Tip: print de bouwplaat uit op stevig A4 of A3 papier.

7) Overstroom ik?

Weet je nog dat je op de zolder een aantal spullen hebt moeten uitkiezen? Maar stel, er zou een overstroming plaatsvinden, zou het water dan tot de zolder komen?

Ga naar www.overstroomik.nl en ontdek hoe hoog het water in jouw woonplaats komt.

8) De watergezant

In caisson 4 heb je kunnen zien welke mensen zich inzetten om ervoor te zorgen dat jij droge voeten houdt. Een van die mensen is de watergezant. Benieuwd wat het werk van een watergezant inhoudt? Bekijk het filmpje van Henk Ovink.

Wat als jij in de schoenen van een watergezant zou staan. Hoe zou jij waterbewustzijn willen creëren?Waterbewustzijn is dat je je ervan bewust bent dat water een bedreiging is, maar ook dat wij water nodig hebben en dat we daarom op een verantwoorde manier met water moeten omgaan.