Onthulling kunstwerk ‘De Steiger’ in buitengebied Watersnoodmuseum

OUWERKERK – Op vrijdag 3 mei, te midden van de historische context van het Watersnoodmuseum, wordt een krachtig statement onthuld: ‘De Steiger’, een nieuw kunstwerk van architect Rick Abelen. 

Gemaakt van steigerbuizen en met een verhoogd zitvlak op 1,5 meter hoogte, wil dit kunstwerk oproepen tot reflectie en actie in het licht van de stijgende zeespiegel, een onweerlegbaar gevolg van klimaatverandering.

Symbolisch uitzicht
Het kunstwerk is neergezet in het buitengebied bij het Watersnoodmuseum, een bijzondere plaats waar de littekens van de Ramp nog duidelijk zichtbaar zijn in het landschap. Wie de moed heeft om ‘De Steiger’ te beklimmen en zich op het verhoogde zitvlak te nestelen, wordt beloond met een symbolisch uitzicht.

Aan de ene kant onthullen de caissons, gebruikt om de dijkgaten te dichten na de Ramp, de tragische geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld. Aan de andere kant staat Het Vijfde Caisson, een bron van kennis en bewustwording over zeespiegelstijging en waterbeheer.
In het midden, recht vooruit, doemt de dijk op als een grens tussen veiligheid en dreiging, tussen verleden en toekomst. ‘De Steiger’ nodigt uit om te verbinden, te begrijpen en vooral actie te ondernemen tegen de dreiging van morgen.

Programma
Het programma op vrijdag 3 mei 2024, ziet er als volgt uit:

  • 14:00 Inloop met koffie/thee en bolus
  • 14:30 Welkom door Siemco Louwerse, directeur-bestuurder Watersnoodmuseum
  • 14:35 Bijdrage van Jan Geluk, namens Stichting De Vrienden van het Watersnoodmuseum
  • 14:40 Toelichting kunstwerk door architect Rick Abelen
  • 14:55 Naar het kunstwerk
  • 15:00 Onthulling kunstwerk
  • 15:15 Borrel in Het Vijfde Caisson

Praktische informatie
Het programma vindt plaats in het auditorium van museumbrasserie ‘Het Vijfde Caisson’, gelegen tegenover het Watersnoodmuseum.
Weg van de Buitenlandse Pers 3, 4305 RJ Ouwerkerk
Aanmelden is wenselijk. Via aanmelden@watersnoodmuseum.nl 

Deel dit bericht