1.500 kinderen maakten een levende klimaatboodschap voor wereldleiders

ZIERIKZEE – Vrijdagochtend 11 september hebben zo’n 1.500 leerlingen samen met 500 begeleiders van bijna alle scholen van Schouwen-Duiveland (Zeeland) in Zierikzee een levende animatie gemaakt om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Van de animatie is een videoclip gemaakt met muziek van Zeeuws Orkest en de Middelburgse band PEER. Doel is om de videoclip in november vertoond te krijgen op de klimaattop in Glasgow, COP 26.  De boodschap van de videoclip richting wereldleiders is: ACT AS ONE, alle hens aan dek voor het klimaat!

De afgelopen weken is er een enorme peilschaal (40 meter hoog) geschilderd op de graansilo van Zierikzee, zichtbaar in de verre omtrek. Op vrijdag 10 september 2021 vormde deze peilschaal het decor voor ’s werelds grootste levende animatie. De iconische peilschaal is bedoeld om blijvend aandacht te vragen voor de klimaatcrisis en zeespiegelstijging in het bijzonder.

Op vrijdagavond 10 september 2021 werd de videoclip ACT AS ONE gepresenteerd aan het publiek tijdens een livestream op www.actasone.nl.

Lancering
Vrijdagavond 10 september 2021 werd het project gepresenteerd via een livestream vanuit poppodium Brogum te Zierikzee. De videoclip en de peilschaal stonden die avond centraal. Naast kinderen die hebben meegedaan aan de animatie werd de speciaal gezant verenigde naties en overstromingsdeskundige Henk Ovink gevraagd wat hij kan doen om de videoclip in Glasgow vertoond te krijgen. Henk Ovink is de eerste Nederlandse waterambassadeur en gaf live in de uitzending zijn reactie. De Middelburgse band PEER bracht voor het eerst de door hen gecomponeerde song ACT AS ONE live ten gehore. De livestream begon om 19.30 uur en was te volgen op www.actasone.nl.

“Door een animatie bereik je heel veel mensen en dat vind ik een supergaaf idee. Het zal er vast superleuk uitzien. Via social media wordt zo’n clip natuurlijk heel veel gedeeld.” Frederique, één van de deelnemende kinderen.

Over de Peilschaal
Kinderen van groep 7 van de Theo Thijssenschool uit Zierikzee deden eind 2019 mee aan de Young Energy Society Challenge (YESC). Samen met juf en kunstenares Dieuwke Parlevliet maakten ze een ontwerp voor een enorme peilschaal op de graansilo in Zierikzee. Het idee om de peilschaal op de graansilo te schilderen, om zo aandacht te vragen voor de klimaatverandering, heeft de eerste prijs én de publieksprijs van een klimaatwedstrijd voor jongeren gewonnen.

“Als mensen de peilschaal zien, hoop ik dat ze zich gaan afvragen hoe hoog het water eigenlijk staat.” Dieuwke Parlevliet.

Organisatie
De projectgroep van ACT AS ONE bestaat o.a. uit mensen van het Watersnoodmuseum, de Stichting BewuSD en Stichting Obase. In totaal telt het project 44 sponsoren en samenwerkingspartners. Van lokale bedrijven tot grote organisaties zoals het Wereld Natuur Fonds.

De peilschaal op de graansilo te Zierikzee.
Het jongeren PR team van Act as One op het veld waar de animatie opgenomen zal worden (met op de achtergrond de graansilo te Zierikzee).
Schilderwerkzaamheden van de peilschaal op de graansilo.

Deel dit bericht