Deltacommissaris Glas en CdK Polman ontvangen eerste exemplaar fotoboek Watersnood en Deltawerken

OUWERKERK – Tijdens het symposium ’70 jaar terug- en 70 vooruitkijken’ op 1 februari 2023 in het Watersnoodmuseum is het eerste exemplaar van het nieuwe boek “Watersnoodramp en Deltawerken vanuit de wolken” overhandigd aan Deltacommissaris Peter Glas en Commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman. Dit boek met unieke luchtfoto’s van Bart Hofmeester / AeroCamera en Roel Dijkstra kwam tot stand i.s.m. het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. 

Bart Hofmeester (1921-2001) was een van de pioniers van de commerciële luchtfotografie. Vanaf begin jaren 50 koos hij zo vaak als mogelijk het luchtruim. Vanaf vliegveld Zestienhoven legden hij en zijn bedrijf AeroCamera Nederland van boven vast. En toen kwam de grootste Nederlandse natuurramp uit de twintigste eeuw. Op 1 februari 1953 braken de dijken in het zuidwesten van Nederland door, met 1836 dodelijke slachtoffers als gevolg. De lenzen van Hofmeesters camera’s legden het allemaal vast: de doorgebroken dijken, verwoeste dorpen en kapotgeslagen huizen. In de tientallen jaren die daarop volgden, legde Hofmeester de bouw van Deltawerken vast: Nederlands trotse verdedigingswerk die ervoor moet zorgen dat zo’n ramp nooit meer plaatsvindt. Van de bouwputten van de Oosterscheldekering tot de werkeilanden bij het Haringvliet.

Toen en nu
Hofmeester wist toen al dat zijn werk historische waarde zou krijgen. Hij was zuinig op zijn archief, dat naar schatting twee miljoen foto’s telt. Dit ontzettend waardevolle archief – in het bezit van fotobureau Roel Dijkstra – wordt nu voor het eerst aan het grote publiek getoond. Dit boek is samengesteld door Marc van Velzen, collectiebeheerder bij het Watersnoodmuseum. Afgedrukt op groot formaat zodat de beelden, gemaakt tussen 1953 en 1997, goed tot hun recht komen. Speciaal voor dit boek legde Roel Dijkstra in de zomer van 2022 de actuele situatie van het rampgebied vanuit de lucht vast.

Dit boek vertelt het bijzondere verhaal van de Watersnoodramp en de daaropvolgende verdedigingsstrijd tegen het water. Van de tragische dagen in de winter van 1953 tot de aanleg van de prestigieuze Oosterscheldekering, dit boek biedt een vogelvlucht door deze geschiedenis zoals bijna niemand die ooit heeft gezien.

Het luxe boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Watermerk BV, telt 256 pagina’s en heeft 250 foto’s.  Het is te koop inde museumwinkel en de webshop van het Watersnoodmuseum. ISBN 978-90-78388-326. Formaat 290 x 240 mm. Luxe omslag. Winkelprijs € 39,95.

Deel dit bericht