Thema water centraal bij dichtersfestival ‘Dichter bij Water’ in Watersnoodmuseum

Dichtersfestival ‘Dichter bij Water’ met ‘eigen’ bundel, voordrachten en meer in het Watersnoodmuseum

Ouwerkerk – Zaterdag 30 september staat dichtkunst (over water) centraal tijdens de try-out van het dichtersfestival Dichter bij Water. Tijdens deze dag is onder andere een workshop te volgen, zijn er voordrachten door verschillende dichters en presenteert het Watersnoodmuseum een dichtbundel met 70 gedichten rondom het thema 70 jaar terug- en vooruitkijken. De dag wordt afgesloten met een uitvoering van de liederencyclus Een Koud Bad.

Dichter bij Water laat zien wat de kracht van taal is in bijvoorbeeld het verwerken van een ramp of in het omgaan met onzekerheden rondom onze toekomst. Met het festival wil het Watersnoodmuseum publiek op een laagdrempelige manier interesseren voor dichtkunst en nieuwe bezoekers trekken voor het museum. Als de try-out een succes blijkt wil het Watersnoodmuseum het festival volgend jaar terug laten keren.

Dichtbundel
Dichterscollectief De Reizende Dichters heeft samen met het Watersnoodmuseum een selectie gemaakt van de gedichten uit de collectie van het Watersnoodmuseum. Veel van deze gedichten hielpen na de ramp met de verwerking. Verder zijn gedichten van klimaatdichters opgenomen, een beweging van dichters die met hun gedichten verandering willen bewerkstelligen. Monique Schoonen, voorzitter van het Zeeuws Cultuur Overleg, neemt de bundel deze middag officieel in ontvangst. Daarna vertellen De Reizende Dichters meer over de selectie van de opgenomen gedichten.

Waterwerken
In aanloop naar het festival ‘Dichter bij Water’ vroeg Literair café De Geestgronden stadsdichters van Zeeland om een Waterwerk te schrijven. Een gedicht met een waterwerk als inspiratie. Een dijk, een haven, de Oosterscheldekering. Tijdens het festival zijn ingezonden gedichten te lezen en vinden verschillende voordrachten van inzendingen plaats. Het publiek mag uiteindelijk kiezen welke van deze Waterwerken de publieksprijs wint.

Het programma wordt afgesloten met een uitvoering van de liederencyclus ‘Een Koud Bad’;  24 liederen over verdronken Zeeuwen (fictief) van Peter Swanborn op muziek gezet door Christian Blaha. De muziek wordt uitgevoerd door het TY Zeeuws Kamerorkest. De productie is een samenwerking van Literair café de Geestgronden en het Watersnoodmuseum. Het concert zal worden vastgelegd.

Schrijverswerkplaats

N.B.: Deze werkplaats is uitgesteld wegens ziekte.

Voor mensen die liever zelf in de pen kruipen organiseert de Baaierd, podium voor Zeeuwse woordkunstenaars, samen met het Watersnoodmuseum in de ochtend (10.00-13.00 uur) een schrijverswerkplaats. Filosoof Michel Dijkstra, expert op het gebied van oosterse wijsbegeerte en westerse mystiek laat deelnemers aan de slag gaan met de Japanse dichtvorm Haiku. De Zeeuwse Dichter J.C. Van Schagen en het buitengebied van het Watersnoodmuseum dienen als inspiratie.

Meer informatie en aanmelden: via de website van het Watersnoodmuseum. www.watersnoodmuseum.nl/events.
Datum: Zaterdag 30 september
Workshop/Werkplaats: 10:00 – 13.00 uur
Dichtersfestival: Inloop: 13:30 uur.
Start programma: 14:00 tot 17:00
Locatie: Het Vijfde Caisson, onderdeel van het Watersnoodmuseum, Weg van de Buitenlandse Pers 3, 4305 RJ Ouwerkerk.

Deel dit bericht