September 2022 – Energieprijs brengt zorg en zuinigheid

Bonaire strand, foto: CC0 Public Domain

Menig Nederlander draait de thermostaat fors omlaag, maar zweet desondanks peentjes. Reden: de torenhoge tarieven voor stroom en gas. Deze geven grote zorgen, maar maken ook spaarzaam. Er is weliswaar een prijsplafond voor energie maar dat lost voor lang niet iedereen de problemen op. Bovendien pakt dat prijsplafond niet goed uit voor de gewenste verduurzaming. Een warmtepomp is, zo hebben experts berekend, deze winter veel duurder in gebruik dan een gasgestookte cv-ketel.

De tarieven voor stroom en gas zijn torenhoog. Energieleverancier Essent heeft het tarief voor stroom met 50 procent verhoogd en de prijs van gas met meer dan 30 procent. Ook bij concurrent Eneco zijn de prijzen fors gestegen. Klanten met een variabel energiecontract zien de maandelijkse kosten verdubbelen of soms zelfs verdrievoudigen. Met het prijsplafond probeert het kabinet de schade zoveel mogelijk te beperken.

Volgens experts van de Consumentenbond gaat de invoering van het prijsplafond echter ten koste van duurzaamheid. Wie een hybride warmtepomp heeft kan volgens de experts beter gewoon de conventionele Cv-installatie inschakelen in plaats van die warmtepomp. Een hybride warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en geeft die af aan de Cv-installatie. Zo’n warmtepomp gebruikt elektriciteit. Veel elektriciteit.

Averechts
Wie 800 kuub gas bespaart met een warmtepomp heeft daarvoor zo’n 1600 kWh elektriciteit extra – boven op het normale huishoudelijk stroomgebruik van gemiddeld 2400 kWh – nodig om genoeg warmte te genereren. Met het huidige prijsplafond kost 800 kub gas zo’n 1200 euro en betaal je voor elektriciteit boven de – door het prijsplafond – goedkope elektriciteit ongeveer 1 euro per kWh. In dit rekenvoorbeeld kom je dan uit op 1600 euro aan elektriciteitskosten. ‘Je bent dus 400 euro duurder uit als je je warmtepomp laat draaien’, aldus de Consumentenbond. ‘Dit plan gaat regelrecht in tegen het beleid om consumenten te stimuleren van het gas af te gaan’, zegt directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar.

De klimaatverandering werpt ondertussen haar schaduwen vooruit. Volgens onderzoek van Greenpeace wordt de stijging van de zeespiegel een ernstige bedreiging voor het eiland Bonaire. Als de wereldwijde CO2-uitstoot niet flink naar beneden gaat dreigt volgens de Greenpeace-onderzoekers eind deze eeuw een vijfde van Bonaire in zee te verdwijnen. Faiza Oulahsen van Greenpeace: ‘Vooral de zuidkant van het eiland wordt geraakt, maar ook Kralendijk kan onder water komen te staan. Bovendien neemt bij storm het risico op overstromingen toe.’ Greenpeace stapt naar de rechter om de Nederlandse staat te dwingen Bonaire te beschermen tegen overstromingen als gevolg van klimaatverandering.

De Nuna 3 op het Circuit van Zandvoort, foto: Nuon Hans-Peter van Velthoven - CC BY-SA 2.5

Duurzaam reizen
Goed nieuws is er ook. Autofabrikant Toyota gaat miljarden investeren in de productie van accu’s en de Nederlandse overheid investeert in zonne-auto’s van autoproducent Lightyear, die elektrische auto’s met geïntegreerde zonnecellen ontwikkelt. Verder is uit onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme gebleken dat bijna vier op de tien reizigers bij het boeken van zijn of haar vakantie rekening houdt met het klimaat door bijvoorbeeld de trein te nemen in plaats van het vliegtuig.

Op de Noordzee worden nieuwe windparken ontwikkeld in combinatie met drijvende zonnepanelen. Onder de voet van een aantal windturbines-op-zee komen mini-elektrolyzers die windenergie omzetten in waterstof. ‘Dat gaat met een pijpleiding nar de kust. Dat is goedkoper om aan te leggen dan een dikke elektriciteitskabel’ zegt Ireen Geerbex van energiereus Vattenfall.

Waterstof is ook in beeld in het kader van het Europese industriebeleid. Voorzitter van de Europese commissie Ursula von der Leyen wil een ‘waterstofbank’ oprichten. Een gouden kans voor Nederland volgens CDA-Europarlementslid Tom Berendsen. ‘We hebben de plannen, de kennis en door het aardgasnet de infrastructuur. Daarnaast hebben we behoorlijk wat energie-intensieve industrie die op waterstof over moet. Op dit moment is nog nauwelijks groene waterstof. Nederland moet snel aan de slag.’

Warmste zomer ooit
Zeeland kan ondertussen terugkijken op de warmste zomer ooit. In Vlissingen is het oude record aan zonne-uren gebroken. Het Zeeuwse record stond al bijna 50 jaar op 885 en daar is Vlissingen – zei het nipt – overheen gegaan afgelopen zomer. Het landelijk record blijft op naam van het Zuid-Hollandse Valkenburg. Daar werden in 19776 bijna 897 zonne-uren geteld. Baas boven baas….

Bronnen: pzc, nos.nl, NRC>Klimaat, nu.nl, rvo.nl

Deel dit bericht