Speciale bijeenkomsten Watersnoodmuseum voor 70+ers

OUWERKERK – Het Watersnoodmuseum heeft een bijzonder programma voor mensen die in 1953 geboren zijn of ouder zijn dan 70 jaar, op 7 geselecteerde dagen. 70+ers kunnen, met het identiteitsbewijs in de hand, gratis deelnemen aan een van de bijeenkomsten in het museum die voor hen zijn samengesteld. Metgezellen (die niet zijn geboren in 1953) zijn ook welkom en krijgen maar liefst 53% korting op de entreeprijs.

2023 staat in het teken van de 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp van 1953. Het thema voor dit herdenkingsjaar is ‘70 jaar terug en 70 jaar vooruit’. In een divers jaarprogramma staan er steeds weer andere thema’s centraal. De Watersnoodramp van 1953, water, klimaat en de zeespiegelstijging lopen als rode draad door het programma. Zo ook bij de bijeenkomsten voor de 70+ers waarbij ooggetuigen hun verhaal vertellen, de muziekoptredens geïnspireerd zijn op het verleden en heden en de voordrachten van dichters ingaan op diverse waterthema’s en het klimaat.

Alle 7 bijeenkomsten beginnen om 14.00 uur. Vanaf 13.30 uur start de inloop, waarbij men ontvangen wordt in Het Vijfde Caisson met koffie/thee en wat lekkers. Het programma begint daarna met een inleiding door een ooggetuige van de ramp. Vervolgens is er een muziekoptreden of een voordracht van gedichten, afhankelijk van de gekozen datum. Tot slot kan men het Watersnoodmuseum bezoeken op eigen gelegenheid.

Muziekoptreden
Op 25 maart, 10 juni, 14 oktober en 16 december 2023 is de bijeenkomst inclusief een muziekoptreden, verzorgt door de Talentenklas van Muziekschool Zeeland. Elk optreden bestaat uit een viertal solostukken gespeeld door verschillende leerlingen. De stukken vormen als het ware een muziekreis door het Watersnoodmuseum, waarbij elk stuk past binnen het betreffende caisson. Op deze manier blikken de leerlingen met hun muziek terug naar de Watersnoodramp, maar kijken ze ook vooruit naar waterveiligheid vandaag de dag.

Dichtkunst
Op 8 april, 9 september en 11 november 2023 maken de Klimaatdichters het programma van de bijeenkomsten compleet. De Klimaatdichters is een collectief van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars die met poëzie in al haar verschijningsvormen voor een klimaatvriendelijke wereld strijden. Oceanen verzuren, soorten verdwijnen. Bossen branden en bijna 70 jaar na de Watersnoodramp waren er in de zomer van 2021 in Limburg, België en Duitsland tal van overstromingen die vele mensenlevens hebben gekost. Deze recente gebeurtenis is voor de Klimaatdichters een extra reden om stil te staan bij de Watersnoodramp.

Praktische informatie
De data waarvoor mensen zich kunnen aanmelden zijn: 25 maart, 8 april, 10 juni, 9 september, 14 oktober, 11 november en 16 december om 14.00 uur. Duur programma: 1,5 uur. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@watersnoodmuseum.nl of te bellen naar 0111-644382. Vol = vol.

Deel dit bericht