Watersnoodmuseum lid sectororganisatie wetenschapsmusea en science centers VSC

OUWERKERK – Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is als eerste in Zeeland toegelaten tot de VSC, de sectororganisatie voor wetenschapsmusea en science centers. VSC is een overkoepelend orgaan wat samenwerking, kennisdeling en continue verbetering van de sector stimuleert en faciliteert. Andere leden zijn Beeld en Geluid, NEMO en Rijksmuseum Boerhaave. De aansluiting bij de VSC is één van de stappen in de toekomstplannen van het Watersnoodmuseum, opgenomen in het onlangs gelanceerde Beleidsplan 2021-2024.

Het Watersnoodmuseum heeft een unieke positie om kennis over overstromingen en klimaat voor breed publiek toegankelijk te maken. De emoties die de verhalen over watersnoodrampen oproepen gaan hier vanzelfsprekend over in waterbewustzijn en nieuwsgierigheid naar de vraagstukken en handelingsperspectieven van nu.

Publieksvenster
Om die reden heeft het museum in 2016 de status van ‘Nationaal kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953’ gekregen. Het geeft daar actief invulling aan door als publieksvenster op te treden voor wetenschappelijke instituten (oa KNMI). En ook door feiten te verbinden met de verhalen uit het museum: van het hoofd naar het hart. Dat maakt het museum nog krachtiger en levert ook weer nieuwe verhalen op.

Het beleid voor water en klimaat verbreedt zich. Klimaatverandering uit zich niet alleen in te veel water, maar ook in droogte, verzilting en veranderingen in landbouw en natuur. Het Watersnoodmuseum verbindt de verhalen over watersnoodrampen met waterbewustzijn en belicht daarbij dit brede palet aan vraagstukken en oplossingen. Daarbij richt het museum zich op de wereldwijde impact van klimaatverandering, onder meer in bijzondere (wissel)tentoonstellingen. De overstromingen anno nu hebben immers ook een grote emotionele impact, net als de overstroming van 1953.

Klimaatverandering
In de vierde caisson krijgen bezoekers van het museum informatie over de gevolgen van klimaatverandering. De komende jaren gaat het museum dit onderwerp nog steviger aandacht geven, in de vaste tentoonstelling en in de tijdelijke tentoonstellingen. Samenwerking en uitwisseling van kennis met leden van de VSC betekent voor het Watersnoodmuseum dan ook een waardevolle aanwinst, waar directeur Siemco Louwerse erg blij mee is.

“De komende jaren staan in het teken van verder professionaliseren en digitaliseren. Verhalen over de Ramp die we al hebben en wetenschappelijke feiten die we nu via partners verzamelen over zeespiegelstijging en klimaatverandering, gaan we op een laagdrempelige manier voor bezoekers ontsluiten. Samenwerken en kennisdelen met al die ‘knappe koppen’ onder de leden van de VSC, is voor ons weer een stap dichterbij naar ons museum van de toekomst”, aldus Louwerse.


Andere leden van de VCS zijn onder meer: ARTIS, Batavialand, Continium discovery center, Cosmos Sterrenwacht, De Bastei, De Museumfabriek, De Ontdekfabriek, De Spelerij – De Uitvinderij, GeoFort, Haarlemmermeermuseum De Cruquius, Het Natuurhistorisch, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Maritiem Museum Rotterdam, Museon, Museum Joure, Museum Speelklok, Museum Zaanse Tijd, Natura Docet Wonderryck Twente, Naturalis Biodiversity Center, , Natuurmuseum Brabant, Natuurmuseum Fryslân, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Nederlands Watermuseum, NEMO Science Museum, Ontdekstation013, Oude Sterrewacht Leiden, Oyfo Techniekmuseum, Rijksmuseum Boerhaave, Science Centre Delft, Science LinX, Sonnenborgh museum & sterrenwacht, Space Expo, Spoorwegmuseum, Stichting Techniekpromotie, Technopolis, Teylers Museum, Universiteitsmuseum Groningen, Universiteitsmuseum Utrecht, Uitvindfabriek en Zuiderzeemuseum.

Deel dit bericht