April 2023 – Autorijden duurder, isolatie goedkoper
Er komt geen extra belasting op vlees, autorijden wordt – voor wie benzine of diesel rijdt – duurder, isolatie goedkoper en de energiebelasting op gas lager. Het is een kleine greep uit een door de Nederlandse regering aangekondigd pakket van 120 maatregelen om de klimaatdoelen te halen. ‘Van iedereen wordt een bijdrage gevraagd’, zegt klimaatminister Rob Jetten.
Het kabinet trekt 425 miljoen euro uit voor de isolatie van huizen in wijken waar mensen met lagere inkomens wonen. Speciale teams gaan straks de deuren langs om bewoners te helpen met het isoleren van hun woning. Rijden met een auto met verbrandingsmotor wordt duurder. In het regeerakkoord is afgesproken dat benzine en diesel worden bijgemengd met biobrandstoffen. Daardoor gaat de literprijs met een paar cent omhoog.
Subsidie
De aankoopbelasting voor een nieuwe benzine- of dieselauto stijgt met 200 euro. Om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken, wordt de subsidieregeling voor tweedehands elektrische auto’s verlengd. De komende zes jaar wordt daar jaarlijks 100 miljoen euro voor uitgetrokken. Ook gaat het kabinet de energiebelasting veranderen. Vanaf volgend jaar gaan burgers over de eerste 800 kuub gas die ze verbruiken minder energiebelasting betalen. Is het verbruik hoger dan stijgt de energiebelasting.
Kunststof verpakkingen gemaakt van bioplastics en andere biologisch afbreekbare plastics. Foto: Christian Gahle, nova-Institut GmbH, CC BY-SA 3.0
Van de industrie worden eveneens stevige offers gevraagd. Het lage energietarief voor grootverbruikers – bijvoorbeeld de glastuinbouw en fabrieken – gaat fors omhoog. Om bedrijven te helpen bij besparing en verduurzaming is er het Expert Platform. Expert-projectmanager Kees Jan Grin: ‘Het ontbreekt bedrijven vaak aan kennis en tijd om iemand binnen de organisatie vrij te maken voor verduurzamingsvraagstukken. Verduurzaming is een vakgebied waarbij heel wat komt kijken.’
Ondertussen gaat de zoektocht naar terugdringen van de stikstofneerslag onverminderd door. Halvering van de veestapel is volgens hoogleraar Biobased Economy Johan Sanders een slecht idee. Hij ziet veel meer in innovatie. Onderzoeker Gerard Mighels sluit zich daarbij aan. Hij raadt boeren aan te beginnen bij het voer. Door de samenstelling te veranderen kun je, zegt Mighels, flink winst boeken als het gaat om terugdringen van de stikstofuitstoot. Om te voorkomen dat urine en mest bij elkaar komen is er het koeientoilet, bedacht door het Doetinchemse bedrijf Hanskamp. De ammoniakuitstoot uit de stal zou volgens het bedrijf door het koeientoilet met de helft verlaagd kunnen worden.
Klaver in de wei
Waarom zou je kunstmest strooien als er plantjes zijn die gratis stikstof uit de lucht happen? Vlinderbloemigen, zoals klaver, kunnen dat. ‘Het kost geen kapitaal, noch energie’, aldus Johan Sanders. Het voordeel van klaver: je gebruikt als boer minder (dure) kunstmest en de koe geeft evenveel melk. De uitdaging is om klaver niet alleen in het voorjaar goed te laten groeien, maar ook in het najaar.
Op weg naar een plasticvrije wereld in 2040 zoeken pioniers naar goede en betaalbare alternatieven. Bioplastic – opgebouwd uit suikerriet, mais en suikerbieten – zou een van de antwoorden kunnen zijn, maar er wordt ook geëxperimenteerd met zeewier (zeewierbakjes in plaats van kartonnen bakjes), bamboe (tandenborstels) en graanstengels (organische in plaats van plastic rietjes).
Snel herstel
In de categorie ‘opmerkelijk’ het verhaal van natuurfotograf Ruurd Jelle van der Reij. Twee jaar geleden kocht hij drie hectare land in zijn Friese geboortedorp Oldeholtpade. De verkopers stelden één voorwaarde: er mocht geen intensieve landbouw op die grond. Een ecoloog tekende een plan, de graafmachine volgde en twee percelen gescheiden door een strakke rechte sloot veranderden in één gebied met een S-vormige waterpartij, flauwe oevers én een steile damwand ten behoeve van de ijsvogel.
In mum van tijd kwamen de kruiden, bloemen, vogels en insecten naar het gebied. Binnen een half jaar na het graafwerk vloog de kleine bandheidelibel – al jaren niet meer gezien in Friesland – al boven het watergebied, samen met tientallen andere libellensoorten. Ook ijsvogels hebben hun weg gevonden naar het natuurpark van Van der Reij, evenals boomkikkers, otters en kleine steltlopers als het witgatje en het bokje. Van der Reij: ‘De les van mijn project is dat het nooit te laat is. Natuur herstelt veel sneller dan je denkt.’
Waarvan akte.
Bronnen: pzc, nos.nl, NRC>Klimaat, nu.nl, rvo.nl