Watersnoodmuseum bekijkt of Nederland anno 2023 beter is voorbereid op een watersnoodramp

OUWERKERK – In de nieuwe tentoonstelling 53NU die vanaf 21 april in het Watersnoodmuseum te zien is, wordt in kaart gebracht of Nederland 70 jaar na dato beter is voorbereid als de Watersnoodramp van 1953 vandaag de dag zou plaatsvinden. Met de hulp van experts worden de feiten op een rijtje gezet.

Uit onderzoek van Nationale Nederlanden blijkt dat een kwart van de inwoners van Zuid-Nederland binnen 10 jaar een nieuwe watersnoodramp verwacht. De 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp en de overstromingen in Limburg (juli 2021) zorgen ervoor dat het onderwerp bij veel partijen weer gaat leven.

Hoe goed zijn we nog beschermd tegen het water? En wat zijn de gevolgen als er weer een grootschalige overstroming plaatsvindt? Met de huidige staat van het klimaat en de stijgende zeespiegel blijkt dat extreem weer toch steeds meer risico’s met zich meebrengt. Tijd dus, vindt het museum, om wat facetten van een watersnood op een rijtje te zetten.

Augmented Reality
De Evangelische Omroep ontwikkelde in de aanloop van de 70-jarige herdenking een programma waarin de nacht van de Ramp werd herleefd. In de special is door middel van Augmented Reality visueel gemaakt hoe het water de stad en een woning binnenstroomt. De beelden zijn tevens in de nieuwe expositie gebruikt om de belevingswaarde te vergroten.

In de tentoonstelling 53NU onderzoekt het Watersnoodmuseum hoe Nederland er vandaag de dag voorstaat. Als de Watersnoodramp vandaag de dag zou plaatsvinden, is iedereen dan beter voorbereid? Wat voor plannen liggen er? In samenwerking met experts wordt de situatie van toen naast de omstandigheden van vandaag gelegd. Ook liet het museum door verzekeringsmakelaar Aon berekenen wat de geschatte schade van een watersnoodramp in 2023 met dezelfde omvang als in 1953 zou zijn. Op donderdag 20 april 2023 wordt de tentoonstelling officieel geopend.

De tentoonstelling 53NU is vanaf vrijdag 21 april toegankelijk voor publiek en te bezoeken in de derde caisson van het Watersnoodmuseum.

Deel dit bericht