Watersnoodmuseum krijgt atelier met tien kunstenaars voor eenjarige pilot

Kunst die confronteert en inspireert in waterdebat

OUWERKERK – Residentie Watersnoodmuseum opent 1 oktober 2023 de deuren. Tien kunstenaars gaan afwisselend aan het werk in een speciaal atelier in het museumgebouw te Ouwerkerk. De kunstenaars staan in contact met het publiek én met wetenschappers. De Watersnoodramp van 1953 en de huidige zeespiegelstijging moeten de kunstenaars inspireren. Het Mondriaan Fonds maakt deze eenjarige pilot mogelijk. Gino Anthonisse selecteert als curator namens het Watersnoodmuseum de kunstenaars.

Foto: Petra Potters

De kunstenaars gaan na een inspiratiesessie met wetenschappers vanuit het museumgebouw én de directe omgeving van het Watersnoodmuseum aan het werk. Thema waar ze mee aan de slag gaan: leven met het water. De kunstenaars krijgen alle vrijheid hoe ze hier gedurende een drie maanden durende residentie invulling aan geven. De kunstenaars zijn tijdens openingstijden zoveel mogelijk aanwezig in het museum. Ze gaan ook in gesprek met bezoekers.

Het Vijfde Caisson
De in de residentie gemaakte werken worden tentoongesteld in het zogeheten Vijfde Caisson, het bij het museum horende kenniscentrum. Hier vindt tevens elk kwartaal een publieksbijeenkomst plaats. Nieuwe kunstenaars presenteren zich op deze bijeenkomst en de vertrekkende kunstenaars geven uitleg bij hun in residentie gemaakt

The Suit, fotografie Janne van Gilst
Gino Anthonisse

De in Kamperland, Noord-Beveland, gevestigde Gino Anthonisse (1988) maakt deel uit van ontwerperscollectief Das Lebem am Haverkamp. Zijn werk was eerder te zien in onder meer Kunstmuseum Den Haag, Centraal Museum Utrecht en het Design Museum in Den Bosch. Eerder was hij als kunstenaar en curator verbonden aan het Zeeuws Museum in Middelburg. Anthonisse heeft een groot en divers netwerk. Bezoekers van het Watersnoodmuseum gaan dan ook zeer uiteenlopende kunstenaars ontmoeten. De curator richt tevens een expositieruimte in waar de in residentie gemaakte kunstwerken zijn te zien.

Groot bereik
Anthonisse is momenteel met medewerkers van het Watersnoodmuseum het atelier aan het inrichten. ,,Ik kijk er enorm naar uit om met deze residentie het publiek van het Watersnoodmuseum met moderne kunst kennis te laten maken. En omgekeerd biedt dit project de kunstenaars een groot bereik. Naast reputatie en originaliteit let ik in de selectie van de kunstenaars erop hoe ze hun werk kunnen overbrengen op een publiek dat minder vertrouwd is met kunst. Mooi om te ervaren dat veel kunstenaars prachtige ideeën hebben bij het thema water/klimaat.’’

Willem de Haan
Bart Schalekamp

Willem de Haan (1996)  uit Rotterdam en Utrechter Bart Schalekamp (1995) zijn de kunstenaars die 1 oktober de spits afbijten. Conceptueel kunstenaar De Haan maakt in binnen- en buitenland naam met zijn werk. Zo verkocht hij eerder ‘Malieveldgras’ als statement om alternatieve vormen van lokaal protest te stimuleren. Schalekamp heeft een design achtergrond en een fascinatie voor natuurkundige processen. Hij exposeerde eerder onder meer in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.

Stevige reputatie
Het zijn volgens Anthonisse makers die bij het Watersnoodmuseum passen. Beiden zijn in staat om met prikkelende en overtuigende kunst een brede doelgroep aan te spreken. De overige namen volgen nog. Vast staat dat de deelnemers aan Residentie Waternoodmuseum een stevige reputatie in de kunstwereld hebben opgebouwd.

Het pilotjaar van Residentie Watersnoodmuseum sluit af met drie residerende kunstenaars uit het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het Mondriaan Fonds en het Watersnoodmuseum trekken hier gezamenlijk in op. Daarmee voldoen ze aan het beleid van het ministerie van OCW om de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en St. Eustatius en de Caribische landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten bij dit soort projecten te betrekken.

Duidelijke link
,,Omdat de Cariben geconfronteerd worden met zeespiegelstijging, is er een duidelijke link met het verhaal dat het Watersnoodmuseum dagelijks vertelt’’, aldus Siemco Louwerse, directeur van het Watersnoodmuseum. ,,Dit project past perfect bij onze ambitie om een meer divers publiek te bereiken. We zijn enorm blij dat het Mondriaan Fonds Residentie Watersnoodmuseum mogelijk maakt. Kijken ook uit naar de publiekelijke sessies met kunstenaars en wetenschappers. Deze residentie is een prachtkans om met groot bereik invulling te geven aan ons motto: herdenken, leren en vooruitkijken.’’

Het Mondriaan Fonds maakt het financieel mogelijk dat de kunstenaars als professionals aan het werk gaan in het Watersnoodmuseum. Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds: ‘Met de Pilotprojecten van het Mondriaan Fonds kunnen we inspelen op actuele ontwikkelingen en behoeften vanuit het veld op korte én lange termijn. We kunnen hiermee projecten ondersteunen die bijdragen aan innovatie binnen het veld. Residentie Watersnoodmuseum biedt een interessante nieuwe insteek en verrijkt het huidige beeldende kunstlandschap door de combinatie van kunst, erfgoed en wetenschap én de uitwisseling met het Caribisch deel van het Koninkrijk.’

Het Mondriaan Fonds heeft tevens een expositievergoeding voor de kunstenaars gerealiseerd. De gemeente Schouwen-Duiveland ondersteunt deze pilot van Residentie Watersnoodmuseum.

Deel dit bericht