Fotowedstrijd ‘Communicatie in beeld’

Maak jij een krachtige documentaire foto? Wie weet hangt jouw werk straks in het Watersnoodmuseum!

Als documentaire fotograaf leg je met een foto of een fotoserie de werkelijkheid vast en vertel je hiermee een verhaal. Het beeld moet de aandacht van de kijker grijpen. Aan jou de uitdaging om een documentaire foto te maken over ‘communicatie vandaag de dag’.

In de jaren vijftig ontstond een ommekeer van persfotografie naar documentaire fotografie, waarvan de fotoregistratie van de watersnoodramp één van de eerste voorbeelden is. Veel bekende Nederlandse fotografen (zoals Ed van der Elsken, Eva Besnyö en Kees Molkenboer) die destijds nog aan het begin van hun carrière stonden, zijn in de begindagen van de watersnood naar het rampgebied afgereisd om fotografisch verslag te doen. Bij velen van hen is de voor hen typerende stijl van fotograferen in die series terug te zien.

Deze wedstrijd is opgezet in het kader van de nieuwe foto expositie ‘Communicatie tijdens en na de ramp’, die tijdelijk te zien in het buitengebied van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Indrukwekkende beelden van de Watersnoodramp en van recentere overstromingen wereldwijd laten de kwetsbaarheid van onze communicatie zien. De expositie is te bezichtigen tot en met 8 augustus 2021 en is gratis toegankelijk.

Doe je mee?
Stuur je foto in door een mailtje te sturen naar info@watersnoodmuseum.nl o.v.v. Fotowedstrijd. Voeg de foto toe in de bijlage en vermeld je naam, adres en telefoonnummer.

Foto: © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

Voorwaarden:

 • Je vertelt met de documentaire foto een verhaal over communicatie of het gebrek aan communicatie.
 • Je legt het complete verhaal in één foto vast.
 • Het is een pré als je een actueel onderwerp verwerkt in de foto dat verband houdt met het Watersnoodmuseum, denk aan klimaatverandering, zeespiegelstijging en water(veiligheid).
 • Je kunt maximaal 1 foto per persoon insturen.
 • Je een korte beschrijving toe (maximaal 40 woorden).
 • De foto is van goede kwaliteit, maximaal 5MB en aangeleverd als jpg-bestand.
 • Deelnemen kan t/m 8 augustus 2021.
 • Je geeft toestemming dat je foto tentoongesteld mag worden in het Watersnoodmuseum en dat de foto in het kader van deze fotowedstrijd gebruikt mag worden voor promotionele doeleinden van het Watersnoodmuseum.

Prijzen:

 • 1e prijs: Foto wordt voor een periode van 3 maanden tentoongesteld in het Watersnoodmuseum. Bovendien krijg jij een privérondleiding voor 4 personen door het Watersnoodmuseum en een luncharrangement in museumbrasserie Het Vijfde Caisson.
 • 2e prijs: Foto wordt voor een periode van 3 maanden tentoongesteld in het Watersnoodmuseum. Bovendien krijg je het fotoboek ‘De ramp in focus’.
 • 3e prijs: Foto wordt voor een periode van 3 maanden tentoongesteld in het Watersnoodmuseum. Bovendien krijg je de uitgave ‘door de ogen van Berretty’.

Deel dit bericht