Studenten maken veertig animaties voor expositie “De Kracht van Water” in Watersnoodmuseum

OUWERKERK – In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk vond maandag 7 juni de opening plaats van de expositie “De Kracht van Water”. De expositie is het resultaat van een samenwerking met 80 tweedejaars studenten van de St Joost Academie, afdeling Illustrated and Animated Storytelling. Ze maakten veertig animaties die tot 26 september 2021 te zien zijn in het Watersnoodmuseum.

Met de animaties die de studenten gemaakt hebben wordt het bewustzijn over de gevaren van water vergroot. Er wordt een link gelegd met de Watersnoodramp van 1953 en de huidige situatie, waarmee ze problemen en/of oplossingen schetsen. De studenten mochten hun creativiteit gebruiken, maar de animaties moesten wel feitelijk juist zijn. Om daarvoor te zorgen werden de studenten gekoppeld aan studenten watermanagement van de HZ University of Applied Sciences in Middelburg.

Inspiratie
Dankzij een bijzondere samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid lieten studenten zich voor de animaties inspireren door filmbeelden uit het archief van Beeld en Geluid van 1924 tot nu. Met fragmenten over onder meer overstromingen, inpolderingen, het bouwen van dijken en dammen èn beelden van de Watersnoodramp ontwikkelden ze een eigen verhaal. De jonge makers bieden met hun animaties een nieuw perspectief op de toekomst, soms ernstig, soms lichtvoetig maar altijd met veel verbeeldingskracht.

Expositie
De expositie “De Kracht van Water” is te zien in de derde caisson. Hier worden de animaties afgespeeld die de studenten hebben gemaakt. Ook worden de archiefbeelden van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid getoond die als inspiratie dienden voor de uiteindelijke animaties van de studenten. Daarnaast wordt ook het maakproces getoond. In vitrines zijn de schetsen en andere objecten te zien die ze tijdens het maakproces hebben gebruikt om tot het uiteindelijke resultaat te komen.

Fysieke opening
Omdat het Watersnoodmuseum sinds 5 juni weer open is voor publiek was het mogelijk de opening fysiek te laten plaatsvinden. Met bussen kwamen de tachtig studenten vanuit Den Bosch en Breda, waar beide locaties van de St.Joost School of Art & Design gevestigd zijn, maandag naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Hier werden ze voorzien van een uitgebreid programma waarbij ze werden verwelkomd door (museumdirecteur) Siemco Louwerse.

Het Watersnoodmuseum heeft een top 3 van animaties geslecteerd die het meest in het oog springend zijn vanwege de kwaliteit en originaliteit. Deze animaties zijn gemaakt door de duo’s Myrthe Engeman & Marlon v/d Broek, Sanne Douze & Eva der Kallen en Claire Mariman & Sophie Pinckers. Het Watersnoodmuseum heeft ze in het zonnetje gezet met een leuke attentie.

Een museumrondgang was ook onderdeel van het programma. Siemco Louwerse: “Geweldig om zoveel jonge, creatieve makers in het museum te verwelkomen. Daar gaan we nog veel van horen in de toekomst. De verbeelding met betrekking tot water, klimaat en zeespiegelstijging draagt zo goed bij aan de bewustwording”.

Siemco Louwerse (museumdirecteur), Sophie Pinckers en Claire Mariman (vlnr)

Deel dit bericht