Watersnoodmuseum ontvangt kunstwerk De Vermisten van Miep van Riessen

OUWERKERK – Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk heeft dinsdag 10 januari een bijzondere aanwinst in ontvangst genomen. Het is het kunstwerk ‘De Vermisten’ van Miep van Riessen; een vervolg op het vijfluik ‘De Verdronkenen’, wat sinds 2018 in het museum te zien is.

Hester Wandel, voorzitter van de Stichting Miep van Riessen, overhandigde het geborduurde kunstwerk ‘De Vermisten aan directeur Siemco Louwerse van het museum. Het krijgt een plek in de nieuwe tentoonstelling ‘Ik ben van ‘53’.

Aanvulling
‘’In het werk ”De Vermisten’ liet kunstenaar Miep van Riessen (1944-2015) de letters van de namen leeg en borduurde eromheen’’, licht Wandel het kunstwerk toe. ‘’Zo gaf ze het gemis weer van al die mensen die nog steeds worden vermist of nooit zijn gevonden. Het vormt met het vijfluik ‘De Verdronkenen’ een prachtige aanvulling op de verhalen in het Watersnoodmuseum’’.

In ‘De Verdronkenen’ zijn alle 1836 namen van de slachtoffers van de Watersnoodramp geborduurd. Het werk bestaat uit vijf panelen – samen 1,34 bij 2,36 meter. De kunstenares heeft er vijf jaar over gedaan om steekje voor steekje alle slachtoffers een plaats op haar monument te geven. Het textiele kunstwerk is sinds 2018 te zien in een speciaal hiervoor gemaakte, klimatologische vitrine en hangt in het Watersnoodmuseum, tegenover de lijst met namen die in caisson 2 hangt.

Uitgelezen plek
‘’Kunstenaar Miep van Riessen geeft in haar kunstwerken De Verdronkenen” en ‘De Vermisten’ het verlies en gemis weer met naald en draad. Het Watersnoodmuseum is de uitgelezen plek om deze werken te tonen’’, aldus Hester Wandel. Het werk ‘De Vermisten’ zal te zien zijn in caisson 3, als onderdeel van de nieuw te openen expositie ‘Ik ben van ‘53’. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de Watersnoodramp (70 jaar geleden) aan de hand van 70 unieke objecten en hun 70 schenkers. Van bijzondere kunstwerken tot zeer persoonlijke bezittingen van ooggetuigen en nabestaanden.

Siemco Louwerse, directeur van het Watersnoodmuseum, is blij met de komst van ‘De Vermisten’. ‘’We weten dat er hedentendage nog ruim 100 mensen worden vermist. Daar is momenteel ook weer veel aandacht voor. Dat dit werk ter nagedachtenis aan die vermisten in ons museum komt te hangen, in het 70-ste herdenkingsjaar, is daarom extra bijzonder’’.

De nieuwe tentoonstelling ‘Ik ben ‘53’ is vanaf 2 februari geopend voor publiek.

Hester Wandel van Stichting Miep van Riessen en Siemco Louwerse, directeur Watersnoodmuseum

Deel dit bericht