Maart 2022 – Windenergie in lift door hoge gasprijs

Wegwerpplastic taboe, foto PxHere – CC0 Publiek domein

De hoge gasprijs speelt een hoofdrol in de berichtenstroom over klimaatverandering en duurzaamheid. Vergroening van de industrie vergt veel elektriciteit en die wordt nu vaak nog door gasgestookte centrales opgewekt. Het kabinet wil de omslag maken naar elektriciteit uit windenergie en investeert daarom miljarden euro’s in nieuwe windparken op zee. Tot 2030 komt er maar liefst 10 gigawatt vermogen bij. Een verdubbeling van de huidige hoeveelheid.

Deze giga-uitbreiding van het aantal windparken op zee is volgens Hans Timmer, voorzitter van de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) absoluut nodig om de Nederlandse industrie te helpen te vergroenen. ‘Alleen om de Hoogovens van Tata Steel in IJmuiden groen te kunnen laten draaien is 6 tot 7 gigawatt opgesteld vermogen nodig.’ Het verdubbelen van de stroom op zee vergt miljarden. Niet alleen voor het realiseren van windparken, maar ook voor het aanleggen van een stroomverbinding naar het vasteland.

Meer nog is geld nodig om ervoor te zorgen dat extra windenergie op zee kan worden omgezet naar schone waterstof. Op die manier kan de opgewekte energie worden opgeslagen. De voorgenomen uitbreiding van het aantal windparken op zee wordt door natuurorganisaties toegejuicht maar de Nederlandse Vissersbond is geen voorstander. ‘We gaan opnieuw visgebied verliezen’, zegt bond-woordvoerder Derk Jan Berens. ‘Het gaat om een enorm gebied dat aan de visserij wordt onttrokken. Je gaat een natuurgebied veranderen in een industriegebied.’

Glastuinbouw, grootgebruikers van energie - foto: Wikipedia CC0 Publiek domein

Roer om
De hoge gasprijs kan gaan zorgen voor een kaalslag in de glastuinbouw. De meeste glastuinders zijn grootverbruikers van gas. Veel tuinders leveren groenten en fruit op basis van in het verleden afgesproken prijzen aan supermarkten en groothandels. Zij kunnen de hogere gasprijs niet of amper in hun prijzen verwerken. ‘Het zijn ontwikkelingen die het normale ondernemersrisico ver te boven gaan’, zegt voorzitter Adri Bom-Lemstra van belangenbehartigingsorganisatie Glastuinbouw Nederland.

Glastuinder Rob Baan is een van de weinige glastuinders die op tijd de bakens heeft verzet. Zijn bedrijf Koppert Cress is al jaren van het gas af. Twaalf jaar geleden werd hij door zijn collega-glastuinders voor gek verklaard en weggezet als een geitenwollensokkentype, maar nu is hij spekkoper. Baan heeft geen gas nodig. Warmte uit de kas wordt in de zomer in de grond opgeslagen en vervolgens in de wintermaanden naar boven gehaald en de kas ingepompt. Baan: ‘Dit is nu de meest duurzame kas ter wereld.’

Betere levensduur
De parlementscommissie Interne markt en consumentenzaken van het Europees Parlement wil ook graag meer duurzaamheid. Hij dringt bij de Europese Commissie aan op het invoeren van een verplichting voor fabrikanten om toestellen te maken die langer meegaan. En die toestellenmoeten in geval van een mankement ook door andere dan de eigen monteurs te repareren zijn.

De pijlen zijn daarbij vooral gericht op elektrische apparaten, waarvan er nu jaarlijks 53 miljoen ton op een afvalberg terecht komen. Al dat afval staat volgens de Duitse Anna Cavazzini – voorzitter van de commissie Interne markt en consumentenzaken – haaks op de steeds vuriger gepropageerde kringloopeconomie en consumentenonderzoeken die uitwijzen dat drie op de vier Europeanen kapotte apparaten liever laat repareren dan ze te vervangen.

Vanaf 2024 verbod op wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen. foto: PxHere - CC0 Publiek domein

Wegwerpplastic taboe
Na de invoering van statiegeld op kleine flessen – en in de toekomst ook statiegeld op blikjes – komt er een verbod op wegwerpplastic. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (milieu) wil dat vanaf 2024 op kantoren, in de horeca en op festivals geen wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meer worden gebruikt.  Greenpeace, Natuur & Milieu en de Plastic Soup Foundation zien het voorgenomen verbod op wegwerpplastic als een stap in de goede richting.

Ongeveer tweehonderd melkveehouders doen mee aan een experiment waarbij hun koeien dankzij een pil van chemiereus DSM 30 procent minder scheten laten en boeren – waarbij voor het klimaat schadelijk methaan vrijkomt. Dat duurzaam ook leuk kan zijn, bewijzen Wiebe Radstake en Suzan Dahmen van zeilend vrachtschip Vrijbuiter. Met hulp van kunstschilder Hetty van der Linde, kunstenaar Willem ter Weele en kinderen van de Willibrordusschool zijn de zeilen van de Vrijbuiter beschilderd. Zo zijn de zeilen én de wereld weer een tikkie mooier.

Bronnen: pzc, nos.nl, NRC>Klimaat, nu.nl

Deel dit bericht