Buitententoonstelling ‘Na ons de zondvloed’ maakt zeespiegelstijging zichtbaar

Jakarta – Indonesië – Een nieuwgebouwde zeewering bleek niet erg effectief.

OUWERKERK – Vanaf vrijdag 24 juni 2022 is de fototentoonstelling ‘Na ons de zondvloed’ van fotograaf Kadir van Lohuizen te zien in de buitenruimte van het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk. Het werk wordt getoond op zogenoemde Trotters en laat zien hoe gemeenschappen wereldwijd worden geconfronteerd met klimaatverandering en zeespiegelstijging.

De tentoonstelling is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen het Scheepsvaartmuseum te Amsterdam, Kadir van Lohuizen en Rijkswaterstaat. Voor Rijkswaterstaat is de voltooiing van het Deltaplan, met de opening van de Maeslantkering nu 25 jaar geleden, de aanleiding om de reizende tentoonstelling naar diverse plekken te brengen. De komende maand is de tentoonstelling tot 25 juli 2022 gratis te bezoeken in de buitenruimte van het Watersnoodmuseum, waarna de Trotters naar de Oosterscheldekering verhuizen, waar de tentoonstelling tot 26 augustus 2022 te zien zal zijn. Daarna is de tentoonstelling te bezichtigen bij de Maeslantkering.

Na ons de zondvloed
Prijswinnend fotograaf Kadir van Lohuizen – bekend van projecten als onder andere ‘Wasteland’ en ‘Diamond Matters’ – kwam in 2011 in aanraking met de actualiteit van zeespiegelstijging. Inwoners van een eilandengroep voor de kust van Panama vertelden hem dat ze geëvacueerd zouden worden omdat hun eilanden langzaam verdwijnen. Kadir besefte dat zeespiegelstijging nu al voelbaar is en startte zijn onderzoek.

Al snel haakte de New York Times aan. Later maakte hij een vierdelige televisieserie met de NTR en in 2021 bracht hij een boek met zijn werk uit. De tentoonstelling bij het Watersnoodmuseum bestaat uit beelden uit het gelijknamige boek ‘After us the deluge’.

(tekst gaat verder onder de foto)

Miami - Koningsgetij in Miami Beach. Twee mannen onderzoeken of het afvoersysteem misschien geblokkeerd is, maar concluderen dat het om zeewater gaat.

Visuele waarschuwing
Het werk van de fotograaf is zowel verontrustend als visueel aantrekkelijk en laat zien hoe gemeenschappen wereldwijd nu al de gevolgen van klimaat en zeespiegelstijging ondervinden.

De tentoonstelling behandeld plekken die aan de frontlinie van klimaat en zeespiegelstijging liggen. Van onderzoek naar de smeltende ijskap van Groenland, naar steden als Miami of Jakarta die met regelmaat onder water staan. Ook de gevolgen voor ons land komen aan bod.

Lezing
Woensdag 20 juli 2022 wordt bij het Watersnoodmuseum een event georganiseerd waarbij fotograaf Kadir van Lohuizen aanwezig is voor een lezing en dialoog. Het exacte programma wordt later bekend gemaakt. Het event is vrij toegankelijk, wel moet men zich aanmelden.

Kadir van Lohuizen
Kadir van Lohuizen (Nederland, 1963) heeft al diverse conflicten in Afrika en elders ter wereld vastgelegd, maar het meest bekend is hij waarschijnlijk om zijn langlopende projecten over de zeven wereldrivieren, de consequenties van de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie, de migratie in Noord- en Zuid-Amerika en de (slechte) manier waarop zes megasteden omgaan met afval.

Kadir heeft talloze prijzen en awards gewonnen in de fotojournalistiek en is medeoprichter van NOOR Images. In 2000 en 2002 zetelde hij in de jury van de World Press Photo-wedstrijd en tot voor kort was hij lid van de Raad van Toezicht van de World Press Photo Foundation. Kadir geeft regelmatig lezingen, is fotografiedocent en woont in Amsterdam.

Kadir van Lohuizen © Stanley Greene / NOOR

Deel dit bericht