Nieuwe tentoonstelling fotograaf Rem van den Bosch

OUWERKERK – Fotograaf Rem van den Bosch maakt zeespiegelstijging inzichtelijk in de nieuwe tentoonstelling #herecomestheflood in de buitenruimte van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Vanaf 10 augustus 2021, is nieuw werk van de fotograaf te bewonderen, waarin kwetsbaarheid een centrale rol speelt.

De tentoonstelling wordt getoond op zogenoemde trotters (grote billboards op een voet) en is de komende drie maanden gratis te bezoeken in de buitenruimte van het Watersnoodmuseum.

#herecomestheflood
In zijn werk laat Van den Bosch op schilderachtige wijze zien hoe hoog het water komt als de dijken breken. De modellen, als stille boodschappers van het water, tonen de hoogte van het water bij een overstroming. Tijdens het fotograferen kreeg hij verbaasde reacties bij het noemen van het maximale overstromingsgevaar op de locaties waar hij fotografeerde.

‘Weinig mensen beseffen zich hoe hoog het water kan komen’, aldus de fotograaf als hij bevlogen over zijn nieuwe project vertelt. Voor de hoogte van het water bij een overstroming baseert hij zich op de data van de website overstroomik.nl. Deze website is door de diverse  overheidsinstanties en de veiligheidsregio’s opgezet om het waterbewustzijn te vergroten.

(tekst gaat verder onder de foto)

Toegankelijk
Met zijn werk wil Van den Bosch de realiteit van een stijgende zeespiegel op een toegankelijke manier presenteren om zo de dialoog hierover aan te wakkeren. Door het hele land fotografeerde hij op herkenbare plekken die ofwel kwetsbaar, of juist een aanjager zijn van klimaatverandering en zeespiegelstijging.

‘Ik ben blij dat ik met mijn werk als kunstenaar een bijdrage kan leveren aan dit thema, dat maatschappelijk een nummer 1 plaats hoort te hebben op de agenda van bevolking, bedrijfsleven en politiek’, vertelt Rem.

Steun 
Het Watersnoodmuseum heeft voor deze tentoonstelling steun ontvangen vanuit het KickstartCultuurfonds ten behoeve van het coronaproof maken van het museum.  Het Watersnoodmuseum haalt met deze tentoonstelling het museum ook naar de buitenruimte. Op deze manier worden bezoekers meer gespreid en heeft het museum een grotere zichtbaarheid voor voorbijgangers.

De watersnoden in Limburg, Duitsland, België en Oostenrijk en nu in China laten zien dat watersnoden van alle tijden zijn. Het Watersnoodmuseum stelt zich als doel de Watersnoodramp van 1953 te herinneren, maar ook vooruit te kijken naar het heden en de toekomst. Siemco Louwerse, directeur van het Watersnoodmuseum, is enthousiast over de nieuwe tentoonstelling bij het museum.

(tekst gaat verder onder de foto)

Actuele thema’s
‘Rem van den Bosch is in staat om zijn talent met de camera te koppelen aan actuele thema’s. Zo ook dit keer door het thema zeespiegelstijging inzichtelijk te maken op markante plekken in ons land.’

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin naast een selectie van de foto’s quotes zijn opgenomen van onder meer Jan Terlouw, Marjolijn Haasnoot en Stijn Warmenhoven. De publicatie is eveneens vanaf 10 augustus 2021 in het museum te koop.

Deel dit bericht