Open Dag Watersnoodmuseum

OUWERKERK – Zaterdag 5 maart 2022 opent het Watersnoodmuseum van 9.15 uur tot 17.00 uur gratis haar deuren voor bezoekers. Tijdens deze Open Dag is er in zowel het museum als in het naastgelegen Vijfde Caisson een uitgebreid activiteitenprogramma. Van lezingen en workshops tot live muziek en proeverijen. Diverse partners van het museum verzorgen een stand en/of presentaties. Voor kinderen tussen 5 tot 12 jaar is er een apart programma.

Het gehele programma met tijden is te vinden op: www.watersnoodmuseum.nl.

Opening tentoonstelling
Tijdens de Open Dag wordt de nieuwe wisselexpositie ‘Oude herinneringen, nieuwe verhalen –
Schenkingen uit 2021’ geopend. Het museum ontvangt nog altijd persoonlijke bezittingen die een verhaal vertellen over de Watersnoodramp van 1953. De schenkers zijn vaak mensen die de ramp van 1953 hebben meegemaakt of hun nabestaanden. Zij treffen in hun huis dat bewuste voorwerp waar een tragisch of ontroerend verhaal achter schuilt. De wisseltentoonstelling toont een selectie van de nieuwste schenkingen.

Tijdens de Open Dag zijn medewerkers van de afdeling Registratie van het museum de gehele dag aanwezig. Het is dan ook mogelijk om objecten en verhalen, die een link hebben met het Watersnoodmuseum, te schenken.

Presentaties rondom de ramp van 1953
De bezoeker die zich graag verder wil verdiepen in de Ramp van 1953 kan terecht bij één van de presentaties over dit onderwerp. Zo wordt er verteld over de communicatie en de UK 141 (een Urker vissersboot), de molens, de helikopterhulp en over het werk van de radiozendamateurs in 1953. Ook is er aandacht voor kunstwerken over de Watersnoodramp. Zo is er een presentatie en zijn er rondleidingen over het werk van Harry van Kruiningen. Het werk van deze kunstenaar is in het museum te zien in de tentoonstelling ‘Kunst in tijden van de ramp en opbouw’. Daarnaast is kunstenares Paula Ruyssenaars aanwezig voor een lezing over haar eigen werk ‘Stormvloed’.

Presentaties rondom water en klimaat
Ook rondom de thema’s water en klimaat zijn er volop presentaties. Zo vertelt de Reddingsbrigade over hun reddingswerk in Limburg, wordt er verteld over de klimaatboodschap voor wereldleiders ‘Act as One’ en is er een lezing door het KNMI over klimaatverandering en stormvloeden. Fotograaf Rem van den Bosch neemt u mee door zijn fotoserie #Water, waarna u ook in gesprek met hem kunt gaan.

Kinderprogramma
Tijdens de Open Dag is er ook aan de kinderen gedacht. Voor kinderen van 5 tot 12 jaar is er zelfs een apert programma. Zo kunnen zij luisteren naar een verhalenverteller, mee doen met de workshop ‘Een koffer vol verhalen’ of deelnemen aan een quiz.

Reserveren
De jaarlijkse Open Dag van het Watersnoodmuseum is altijd drukbezocht. De coronaregels zijn versoepeld, maar het museum wil de bezoekers graag zo veel mogelijk spreiden. Om die reden moeten bezoekers vooraf een tijdslot van aankomst kiezen. Gratis entreekaarten kunnen worden gerreserveerd via het ticketsysteem van het Watersnoodmuseum: www.watersnoodmuseum.nl. Er geldt een maximum van 6 personen per reservering om grote groepen te beperken.

Deel dit bericht