Workshop zandtapijt maken met Paul Nieboer

OUWERKERK – Zaterdag 24 juli organiseert kunstenaar Paul Nieboer in samenwerking met het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk de workshop “landschap zandtapijten vorm”. Het programma start om 14:00 uur in Museumbrasserie Het Vijfde Caisson, Weg van de Buitenlandse Pers 3 te Ouwerkerk en eindigt omstreeks 16:00 uur.

Het programma is geschikt voor volwassenen en kinderen. Deelname is gratis. Vooraf aanmelden is vanwege het beperkt aantal beschikbare plaatsen wel vereist. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven door uiterlijk 22 juli een mail te sturen naar info@watersnoodmuseum.com.

Programma
14:00-14:15 uur Inloop met koffie/thee
14:15-14:45 uur Presentatie
14:45-15:00 uur Wandelen naar nabijgelegen strandje
15:00-16:00 uur Zandtekeningen maken 

De workshop “landschap zandtapijten vorm” bestaat uit een presentatie in Het Vijfde Caisson; daarin wordt verteld hoe zandtapijten kunnen worden ingezet om je tot een gebied te verhouden. Vervolgens gaan de deelnemers aan de slag op een nabijgelegen strandje aan de Oosterschelde met het zelf maken van zandtapijten.

Kunstenaar Paul Nieboer neemt de deelnemers mee in het toepassen van zandtapijten als een nieuwe vorm om je tot een gebied te verhouden. Klimaatverandering en een steeds meer gespannen relatie tussen mens en de natuurlijke omgeving vraagt om een andere benadering tot het landschap. Hoe hebben we oog voor wat ons meestal ontgaat? In het maken van zandtapijten wil hij samen nadenken over de mogelijkheden. Het gaat hem hierbij om ‘landschap’ in relatie tot ‘ecosysteem’.

Zandtapijt
Een zandtapijt wordt gemaakt door zand te strooien op een harde ondergrond. Hiervoor doet men strooibaar wit zand in een gevouwen papier waarmee patronen worden gestrooid op de ondergrond. Ook kan het zand op de vloer worden gestrooid, waarna er met de vinger patronen in worden gemaakt. Hiervoor strooit men een hoopje of een lijntje uit de hand, en maakt er dan met een vinger figuren van.

Paul Nieboer
De kunstenaar Nieboer is geboren in (1992) in Abeele, hij volgt momenteel een master beeldende kunst aan het LUCA, School of Arts in Gent. Ook doet hij momenteel veel onderzoek naar ecosystemen en legt op deze manier een verband met zowel de watersnoodramp als de coronacrisis. Op dit moment exposeert hij werk als onderdeel van de groepsexpositie “Ik worstel en kom boven” in het Watersnoodmuseum welke nog tot oktober 2021 te zien is, tijdens de openingsuren van het Watersnoodmuseum. Dagelijks van 09.45 tot 17.00 uur. Meer info: www.watersnoodmuseum.nl 

Deel dit bericht